Németh Szilárd: katonák nélkül nem ment volna a védekezés

2020.06.10. 11:51

Nagykanizsán is várják a honvédelmi szolgálat iránt érdeklődőket – Frissítve

Nagykanizsa újra katonaváros lehet, ennek első állomása az a honvédelmi toborzópont, amelyet az Erzsébet téren, a Tourinform-irodában nyitottak meg szerdán.

Horváth-Balogh Attila

Szalagátvágás a toborzóirodában, balról jobbra Balogh László, Cseresnyés Péter, Németh Szilárd, dr. Sifter Rózsa és dr. Böröndi Gábor

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az avatáson és a Vasemberházban zajlott protokolleseményen részt vett Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is, aki méltatta a honvédség pandémiában tanúsított helytállását, s utalt Kanizsa jelentős katonavárosi múltjára is. – A 100 éves Trianon-tragédia kapcsán azt tudom mondani: a legnagyobb baj az volt, hogy olyanok kaptak kormányzati hatalmat, akik leszerelték a hadsereget – szögezte le Németh Szilárd.

Szalagátvágás a toborzóirodában, balról jobbra Balogh László, Cseresnyés Péter, Németh Szilárd, dr. Sifter Rózsa és dr. Böröndi Gábor Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- Így volt ez 2010-ben is, amikor országszerte laktanyákat zártak be, akkor 17 tartalékos önkéntes szolgált az országban, ma 9600 van, ebből több mint 4000 területvédelmi tartalékos – folytatta Németh Szilárd. – A nagykanizsai toborzóiroda megnyitásával nemcsak a volt határőrlaktanyában elhelyezendő önkéntes területvédelmi tartalékos zászlóaljt tudjuk megszervezni, illetve feltölteni a létszámában még nem teljes századot, hanem abból az egész Magyar Honvédség profitálhat. Nem beszélve a városról, én nagyon jó ötletnek tartom, hogy a toborzóiroda pont a városközpontban, a nagy forgalmú Tourinform-irodában nyílik meg, mert így a város szövetében létezhet a honvédség.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, államtitkár arról beszélt: tapasztalatai szerint az emberek szeretik a rendet, különösen a lassan magunk mögött hagyott időszakhoz hasonló veszélyhelyzetekben. A honvédségnek pedig fontos szerepe volt az egészségügyi intézmények, a stratégiai fontosságú vállalatok irányításában.

Csermák Tamás (jobbról) középiskolai tanár munkaszerződése aláírásával hivatalosan is a Magyar Honvédség állományába került. A honvédség részéről Páli Zoltán alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese látta el szignójával a dokumentumot Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta: a megye 21 idősotthonában és szociális intézményében, 42 ezer négyzetméteren végeztek fertőtlenítést a katonák, valamint 4 kórház és két ivóvíz-szolgáltató munkáját segíti kórházparancsnok. Mint rámutatott, fontosnak tartja a honvédség foglalkoztatáspolitikai szerepét, annál is inkább, mert az elmúlt időszakban több mint 4000 ember veszítette el a munkáját Zalában – a honvédelem alternatívát kínálhat számukra. Végül azt is hozzátette, a megyében hagyományosan nagy figyelmet fordítanak a fiatalok honvédelmi nevelésére, ezt szolgálja a középiskolásoknak 10 éve szervezett Göcsej Harci Túra és az országos kitekintésű Hibrid Honvédelmi Verseny.

A beszédek után az első nagykanizsai lakhelyű önkéntes területvédelmi tartalékos katona, Csermák Tamás középiskolai tanár ünnepélyes körülmények között írhatta alá a munkaszerződését. Ezt követően a résztvevők átvonultak az Erzsébet térre, ahol Balogh László polgármester köszöntője és dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese beszéde után megtekintették a toborzóirodát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában