Koronavírus Zalában

2020.06.15. 07:00

Ideiglenes járványügyi menetrendet léptetett életbe a MÁV, Zalát is érinti az átszervezés

Június 6-tól, azaz bő egy hete úgynevezett ideiglenes járványügyi menetrendet léptetett életbe a MÁV Zrt., ami azt jelenti, hogy 35 szárnyvonalon jelentősen csökkent a járatok száma, vagy átszervezésre került a személyszállítás. A Zalaegerszeg és Bajánsenye közötti 25-ös vasútvonal is az érintettek között szerepel.

Gyuricza Ferenc

Zalalövő élettelen vasúti megállója. Személyvonatok már nem érkeznek a városba

Fotó: Gyuricza

Az új menetrend szerint ezen a 2000-ben átadott vonalon teljesen megszűnt a vasúti személyszállítás, a vonatok helyett már pótlóbuszok közlekednek. Az intézkedés váratlanul érte az érintett településeket, a szolgáltatást igénybe vevők, de maguk az önkormányzatok is csak a sajtóhírekből értesültek a járatritkítás tervéről. A Zalaegerszeg–Bajánsenye vasútvonal zalai szakaszán kilenc település fekszik, a polgármestereik közös levélben fogalmazták meg aggályaikat a döntéshozók és az illetékesek felé, s ugyanígy tettek a szintén érintett vasi települések is.

– A járatmegszüntetést több okból sem tartjuk elfogadhatónak – mondta Gyarmati Antal zalalövői polgármester. – Zalalövő és környéke lakosságának jelentős része ingázik a munkahelyek miatt, az autóbusz mellett még mindig sokan választják a vasúton való közlekedést, a téli időjárás okozta kedvezőtlen útviszonyok miatt pedig még inkább megnő abban az időszakban a vonaton utazók száma. Ezek a települések nem rendelkeznek középfokú oktatási intézményekkel, így valamennyi középiskolás tanuló ingázik, a vasúti közlekedés alternatíva az oktatási intézmény és a lakóhelyük közötti közlekedésre. Azon utasok számára pedig, akik egészségügyi problémák miatt nem tudnak autóbusszal közlekedni, további nehézséget okoz, ha kizárólag az

autóbusszal történő utazás lesz számukra elérhető.

Zalalövő élettelen vasúti megállója. Személyvonatok már nem érkeznek a városba
Fotó: Gyuricza

Gyarmati Antal egyéb érveket is említ a vonatközlekedés mellett. A járatcsökkentés idegenforgalmi-turisztikai szempontból is negatívan érinti a térséget, hiszen az a családi és osztálykirándulásokat, az őrségi kerékpártúrák megvalósíthatóságát is megnehezíti vagy ellehetetleníti. Arról nem is szólva, hogy az intézkedés vélhetően munkahelyek megszűnését vonja maga után.

A MÁV Zrt. az ideiglenes járványügyi menetrend bevezetését azzal indokolta, hogy március 15. és május 15. között a társaság belföldi utasforgalma körülbelül hetven százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakában mértnél. Azokon a vonalakon, ahol pótlóbuszok váltották fel a vonatokat, a MÁV szerint az utasok kiszolgálását a korábbival megegyező vagy jobb színvonalon biztosítják.

Az érintett településeken nem így látják. Gyarmati Antal szerint éppen a járvány elleni védekezésnek mond ellent, hogy a távolságtartás biztosítására sokkal alkalmasabb vonatok helyett a zsúfolt, levegőtlen autóbuszokra kényszerülnek az utasok. Zalalövőn és környékén azt is mondják, éppen a vasúti közlekedés fejlesztése tenné lehetővé a szolgáltatási színvonal javítását. A villamosított, korszerű vasútvonal mellett ugyanis minden igényt kielégítő megállóhelyek találhatóak modern, felszerelt épületekkel, kerékpártárolókkal, ízléses terekkel, kényelmes pihenőpadokkal, ugyanakkor még mindig a csehszlovák gyártású, elavult, lassú, dízelmeghajtású Bzmot motorvonatok, azaz „Piroskák” szállítják az utasokat, miközben elvileg közlekedhetnének rajta modern, gyors szerelvények is. A Piroskáknak köszönhetően önmagában a menetidő is hosszú, ehhez kevésbé utasbarát menetrend társul. A vonatközlekedés megszüntetését szerintük gazdasági szempontok sem indokolják, hiszen a megmaradó nemzetközi

járatok és a teherszállítás miatt a vonal fenntartási költségei az érintett településeken élők szerint csak

minimális mértékben csökkennek.

Az átszervezés miatt a MÁV Zrt. sajtóosztályához fordultunk, azt szerettük volna megtudni, meddig marad érvényben az ideiglenes járványügyi menetrend, illetve a fenti észrevételek kapcsán is kérdéseket fogalmaztunk meg. Részletes válasz helyett csupán annyit közöltek: a vasúttársaság a megrendelő minisztériummal közösen folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a járatok utasforgalmát.

Szükség esetén felülvizsgálják a pandémiás készültségben alkalmazott ideiglenes járványügyi menetrendeket, rugalmasan alakítva

a biztosított kapacitásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában