Erdők között bújik meg a kis falu

2020.06.11. 14:00

A közel 265 lelkes település élni akar, és ezért mindent meg is tesz az oltárci önkormányzat

Számos, nemcsak a falu vonzerejét növelő, hanem az itt élők megélhetését is segítő intézkedés történt a közelmúltban és várható a továbbiakban is a gyönyörű természeti környezetben fekvő dél-zalai településen.

Horváth-Balogh Attila

Jelentős a falu kertészete, Juranics István a fóliasátorban termelt paprikát mutatja

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Juranics István polgármester elmondása szerint a Bánokszentgyörgy és Homokkomárom között, erdők ölelésében megbúvó kis falu 265 lakójának több mint fele a cigány nemzetiséghez tartozik, s a közlekedési adottságok és a település elhelyezkedése, városoktól való távolsága miatt a munkavállalás nehéz kérdés. Sokan az erdőből, fakitermelésből és alkalmi munkákból élnek, ezért az önkormányzat egyre nagyobb hangsúlyt fektet a közfoglalkoztatás bővítésére, illetve a rászorulók támogatására. Oltárc számára kitörési lehetőséget leginkább csak az aktív turizmus kínálhat, ezért fontos feladat a település esztétikumának erősítése, az idegenforgalmat kiszolgáló infrastruktúra javítása.

Jelentős a falu kertészete, Juranics István a fóliasátorban termelt paprikát mutatja
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A Start-munkaprogram keretében terménytárolót építettünk, új, esztétikus utcanévtáblákat helyeztünk ki, parkoló készült a temetőhöz, virágosítottunk a sírkertben és a közterületeken – sorolta a már megvalósult fejlesztéseket Juranics István. – Sajnos nem nagy a büdzsénk, éves szinten 77 millió forintból gazdálkodunk csak, így abból fejlesztéseket nemigen tudunk megvalósítani, főleg pályázati pénzekre, külső forrásokra támaszkodhatunk, illetve ahogy a felsorolásból is látható, igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni a közfoglalkoztatásból. A költségvetésből a lehetőségeinkhez mérten segítjük a legrosszabb helyzetben lévőket is. Szintén a munkaprogram keretében szeretnénk turistaszállóvá alakítani a polgármesteri hivatal szomszédságában álló, az idősek napközi ellátásának otthont adó épületünket, mert a közelünkben húzódik a kéktúraútvonal, így gyakran látogatnak meg minket bakancsos turisták, akik a faluközpont füves területein verik fel a sátrukat. Minél komfortosabb körülményeket kívánunk biztosítani az ittlétükhöz. Az udvarban pedig pavilont építünk majd asztalokkal, padokkal, kemencével, zárt tűzrakó hellyel, szintén e célból, illetve

nyilván a helyi közösség számára is.

Esztétikus utcanévtáblákat helyeztek ki az elmúlt időszakban
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Juranics István jelezte: tárgyalásokat folytat Vecsei Miklóssal, a cigányság felzárkóztatásáért felelős miniszterelnöki biztossal egy regionális központ létrehozásáról, amihez az önkormányzat ingatlanátadással járulna hozzá, a működtetésben pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat venne részt. A polgármester információi szerint a központ a településen és a térségben élő nagyszámú cigányságnak nyújtana segítséget főzési, mosási lehetőséggel, szabadidős és egyéb programokkal.

A polgármester arról is beszélt: jelentős a kertészetük, zöldségeket termelnek, melyeket értékesíteni kívánnak, ezzel is növelve a falucska bevételeit. A további tervek közt szerepel egyebek közt a kultúrotthon felújítása, melyhez pályázati forrásokat remélnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában