Gyerekek táboroztatására

2020.05.09. 07:00

Zalából 24 roma szervezet jutott pénzhez a pályázaton

Zalából 24 szervezet szerepelt eredményesen a nyílt pályázaton, amit a belügyi tárca nyelvi környezetben megvalósuló roma nemzetiségi, népismereti, művészeti, hagyományőrző vagy olvasótáborok támogatására írt ki.

Gyuricza Ferenc

A pályázatot még tavaly októberben hirdette meg a minisztérium azzal a céllal, hogy a táborok a hazai roma oktatásban részt vevő általános vagy középiskolai tanulók anyanyelvi nyelvismereteinek bővítését, továbbá a roma nemzetiségi népismeret részét képező történelmi, földrajzi, néprajzi vagy zenei tudásuk fejlesztését segítsék elő. A pályázaton roma nemzetiségi önkormányzatok, az Országos Roma Önkormányzat által fenntartott oktatási és kulturális intézmények, roma köznevelési intézmények, a nemzetiséghez kapcsolódó civil szervezetek, valamint egyházak vehettek részt.

A leendő táboroknak minimum ötnaposnak kell lenniük, és legalább 15 tanulót kell fogadniuk. A pályázati feltételek között szerepelt még, hogy a támogatott projekteket 2020. május 1. és 2020. november 15. között kell megvalósítani.

A rendelkezésre álló keretösszeg 250 millió forint volt, míg a projektenként elnyerhető támogatás összege 500 ezertől 3 millió forintig terjedt. Zala megyéből 29 szervezet pályázott és 24 igényt bírált el kedvezően a döntéshozó. A legnagyobb támogatást (2,1 millió forint) a nagykanizsai roma nemzetiségi önkormányzat nyerte el, míg a szintén nagykanizsai Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége egymillió 274 ezer forintot kapott. Sorrendben őket követi a söjtöri Folklór Regionális Roma Alapítvány (1,1 millió), a galamboki roma nemzetiségi önkormányzat (egymillió), illetve a letenyei és a söjtöri roma önkormányzat (900-900 ezer forint). 874 ezer forintot kap a nagykanizsai Zöld Élettér Egyesület, 700 ezer forintos támogatásban részesült a Nagyradai Cigányokért Egyesület, valamint a garabonci és a keszthelyi roma nemzetiségi önkormányzat, míg 14 szervezet (a Zala megyei, a lispeszentadorjáni, a murarátkai, a becsehelyi, a zajki, a zalacsányi, a sármelléki, a nagyradai, a zalavégi, a borsfai és a lenti roma önkormányzat, továbbá a zalaszentbalázsi Adj Esélyt Független Cigány Társadalmi Szervezet, a nagykanizsai Az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület és a szintén nagykanizsai Anosztru Országos Egyesület) 500-500 ezer forintot fordíthat táborainak megvalósítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában