Koronavírus Zalában

2020.05.15. 11:30

Több mint 5500 liter fertőtlenítő érkezett Zalába

Újabb, hazai gyártású fertőtlenítőszer-szállítmány érkezett Zalába a megyei tűzoltószövetség segítségével. A négyliteres kiszerelésű flakonokat önkormányzatok, cégek, civil szervezetek kapják kedvezményesen. Ezúttal 5500 liter Mol-termék érkezett tizenegy településre.

Péter Árpád, Korosa Titanilla

Lentiben Horváth László (középen), Stocker Dávid tűzoltóparancsnok (jobbra), Hordós Krisztina, a Le-Ko. Kft. ügyvezetője és Lőrincz Zsolt (balra) vette át a szállítmányt Fotó: Korosa Titanilla

A hazai olajipari cég a szélvédőmosó folyadékokat előállító gyártósorát állította át a veszélyhelyzetben kéz- és felületfertőtlenítők gyártására. A vállalat azt közölte, eddig mintegy másfél millió litert állított elő a termékből, amelyből első körben, az operatív törzzsel együttműködve, a kórházakat, illetve a honvédséget és a rendőrséget látta el, illetve mintegy 20 ezer litert adományozott civil szervezeteknek, egészségügyi és önkormányzati intézményeknek. Az almásfüzitői gyárban heti hét napon, három műszakban folyamatos a termelés, napi 50 ezer liter fertőtlenítő készül, tájékoztatott Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója. A cég jelentős kedvezménnyel biztosítja a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) és megyei szervezetei révén a flakonokat a településeknek, az önkormányzatoknak, illetve intézményeiknek, cégeiknek.

Lentiben Horváth László (középen), Stocker Dávid tűzoltóparancsnok (jobbra), Hordós Krisztina, a Le-Ko. Kft. ügyvezetője és Lőrincz Zsolt (balra) vette át a szállítmányt Fotó: Korosa Titanilla

- Két szállítási körben eddig összesen 23 ezer liter fertőtlenítő érkezett a közreműködésünkkel a Mol-LUB Kft.-től – mondta lapunknak Kelemen Zsolt, az MTSZ alelnöke. – Tagszervezeteink a saját közösségük javára hasznosítják a szert, a maguk védelmén és az eszközök fertőtlenítésén túl például buszmegállókban, közintézményekbenishasználják. Helyben a megyei szövetségek gyűjtötték össze az igényeket, a megrendelők között vannak önkormányzati intézmények, idősotthonok és szociális intézmények is. Zalába tegnap több mint 5500 liter szer érkezett tizenegy helyszínre, mondta Strázsai Zoltán, a megyei tűzoltószövetség elnöke. Ebből 26 szervezet részesül, köztük önkéntes és hivatásos tűzoltóságok is, utóbbiak állománya személyes, otthoni használatra, hiszen a laktanyákban központilag biztosított az ellátás. Most Lentibe, Letenyére, Keszthelyre, Hévízre és Zalaegerszegre érkezett nagyobb mennyiség, a különböző szervezetek innen vihették el megrendelt fertőtlenítőszereiket.

-Zala felelősségteljes magatartást mutat, hisz az országosan igényelt 23 ezer literből 7600 ide érkezett a két szállítási körben, s vannak további megrendelések is – ismertette Strázsai Zoltán. – Ez az adat, aktivitás önmagáért beszél. A hévízi tűzoltószertárban vette át a kéz- és felületfertőtlenítőket mások mellett Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere, aki elmondta, a nyári szezonnyitásra is készülve rendeltek a szerekből. Vincze Tibor, Zalaapáti első embere pedig úgy fogalmazott, elsősorban az önkormányzati intézményeket látják el, például az óvodát és az egészségházat, s az általuk rendelt mennyiségből jut a rászoruló polgároknak, illetve a közösséget szolgálóknak, például a posta munkatársainak. Lentibe tegnap kétféle, öszszesen mintegy ezer liter Mol gyártotta fertőtlenítőszert szállítottak. A négyliteres kiszerelésben érkező készítményből több intézménybe is került.

Hévízre két raklapnyi fertőtlenítőszer érkezett tegnap, több önkormányzat
és önkéntes tűzoltó-egyesület itt vette át a Mol termékeit Fotó: Péter B. Árpád

- Az önkormányzat eddig mintegy 13 millió forintot fordított különböző védekezőeszközökre, amelyek az intézményekhez, háziorvosi rendelőkbe és a szakrendelőkbe kerültek -tájékoztatott Horváth László, a város polgármestere. – Tudjuk, hogy a tisztító- és fertőtlenítőszerek beszerzése nem zökkenőmentes, ezért is örültünk, hogy a Magyar Tűzoltó Szövetség zalai szervezetétől értesítettek, hogy a Mol kedvező áron kínálja azt az általános felület-, illetve kézfertőtlenítőt, amit ma átvehettünk, összesen 117, illetve 123 csomagot. Több megrendelő is volt erre, az önkormányzat intézményei mellett a Le-Ko Kft.-hez, illetve a katasztrófavédelmi kirendeltségre is került a szállítmányból. Horváth László az aktuális járványügyi helyzetről is tájékoztatott. Elmondta: jelenleg 11-12 fő van járványügyi megfigyelés alatt, eddig nem volt olyan személy, akit vírusfertőzés miatt kórházba kellett szállítani, viszont van olyan, akit két hétnél hosszabb időre utasítottak megfigyelésre koronavírus gyanúja miatt. A polgármester arra kéri a város lakóit, ne bocsátkozzanak a megbetegedésekkel kapcsolatban találgatásokba, ha információt szeretnének, keressék őt vagy a polgármesteri hivatal illetékeseit.

Azt is elmondta, hogy a Kolping Gondozási Központ intézményeiben elvégezték a szükséges vizsgálatokat, a hatóság mindent rendben talált, nincs betegségre utaló jel az intézményekben. A bölcsőde és az óvoda ügyeleti nyitvatartását módosították, jelenleg 7 és 17 óra között látogatható a két intézmény a járványügyi szabályok betartásával. A szolgáltatást egyelőre csak kis létszámban veszik igénybe a szülők. A háziorvosi rendelőkbe, illetve a szakrendelésekre pedig előzetes bejelentkezés alapján fogadják a betegeket, emiatt kérik az érintettek türelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában