Koronavírus Zalában

2020.05.30. 07:00

Szlovénia felé már szabaddá vált az út

Csütörtök délután a szlovén és magyar állampolgárok számára ismét megnyílt a két ország közötti határ.

Gyuricza Ferenc

Ellenőrzés pénteken a rédics-hosszúfalusi határátkelőn. A két szomszédos ország állampolgárai szabadon beléphetnek egymás területére

Fotó: Gyuricza Ferenc

Egyelőre csak néhány átkelési ponton, s ellenőrzés mellett, de újra korlátozások nélkül közlekedhetünk. A határok újranyitását hazánk külgazdasági és külügyminisztere, Szijjártó Péter az Anze Logar szlovén külügyminiszterrel közösen megtartott tájékoztató keretében jelentette be. Kiemelték, a döntés annak eredménye, hogy a két ország epidemiológiai helyzetét azonosan mérsékelt szinten sikerült tartani, azaz a koronavírus-járvány sem Szlovéniában, sem Magyarországon nem okozott tömeges fertőzést, illetve mértékét egyaránt sikerült visszaszorítani.

A határok újranyitása azt is jelenti, hogy a két ország állampolgárai szabadon, bármiféle korlátozás vagy karanténkötelezettség nélkül közlekedhetnek Szlovénia és Magyarország között.

Ellenőrzés pénteken a rédics-hosszúfalusi határátkelőn. A két szomszédos ország állampolgárai szabadon beléphetnek egymás területére
Fotó: Gyuricza Ferenc

Szijjártó Péter azt is elmondta: a sikeres járványügyi védekezésben fontos szerepet játszottak a határokon életbe léptetett korlátozó intézkedések, azok tehát indokoltak voltak, ám mára annak a lehetősége is megteremtődött, hogy megfontolt lépésekkel újra a normalitás irányába térjünk vissza.

A bejelentést követően egyelőre négy ponton, a Tornyiszentmiklós és Pince közötti autópálya-, illetve közúti átkelőn, valamint a rédics-hosszúfalusi és bajánsenye-hodosi átkelőn nyílt meg a határ. Az ellenőrzés azonban továbbra is fennmarad ezeken a pontokon, hiszen a szabad átjárás csak a két ország állampolgárai számára biztosított, más országbeliekre a korábbi intézkedések vonatkoznak. Kedden hasonló feltételek mellett a Vas megyei Kétvölgy és a szlovéniai Cepinci között egy újabb, ötödik átkelő is megnyílik, ez utóbbit leggyakrabban a Magyarországon élő szlovén nemzeti közösség tagjai használják, így az ottani szabad átjárás lehetőségének megteremtését a szlovén fél szorgalmazta.

Tegnapi tapasztalataink alapján a határok megnyitása után Rédicsnél valóban megindult a két ország közötti forgalom. Ottjártunkkor a tranzit áruszállításban eddig is részt vevő kamionok mellett több magyar és szlovén rendszámú személyautó, valamint egy motorkerékpár is belépésre jelentkezett, és gyors ellenőrzés után meg is nyílt előttük az út.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában