Koronavírus Zalában

2020.05.06. 11:30

Józan ész is kellett a matekérettségihez a kanizsai diákok szerint

Mértani sorozat, halmazok, felszínszámítás, egyenletek. Az idei középszintű matematikaérettségi az érintett diákok és szaktanárok véleménye szerint megoldható volt – de persze a megfelelő felkészülést és a józan észt nem lehetett mellőzni. A tegnapi matekvizsga a járvány miatt a hétfői magyar-írásbelihez hasonlóan szigorú óvintézkedések mellett zajlott az intézményekben, köztük a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolájában (a képen) is, ahol nyolcvanhét fiatal érettségizik.

Szabó Zsófia

Laukó Emőke és Patonai Katalin igazgatóhelyettes kézfertőtlenítés után védőfelszerelést is átadott a vizsgázni érkező Csivre Viktóriának és Csivre Enikőnek

Fotó: Szakony Attila

A keddi matek írásbeli vizsga második felében gondolkodást, józan észt igénylő feladatokkal találkoztak a diákok. A vizsgák mindenütt szigorú óvintézkedések mellett zajlottak.

A Nagykanizsai Tankerületi Központ fenntartásában lévő négy gimnáziumban (a kanizsai Batthyány, és Dr. Mező, a keszthelyi Vajda és a hévízi Bibó) 404 fiatal tesz közép-, illetve emelt szintű érettségit az idén. Folyamatosan fertőtlenítik az intézményeket, védőeszközöket biztosítanak a vizsgázóknak és a tanároknak, de több bejáraton való közlekedéssel és a kellő távolság betartatásával is védik az érettségizőket. A biztonságra a nagykanizsai Piarista Gimnáziumban is ügyelnek, ahol hetvenöt fiatal érettségizik.

Laukó Emőke és Patonai Katalin igazgatóhelyettes kézfertőtlenítés után védőfelszerelést is átadott a vizsgázni érkező Csivre Viktóriának és Csivre Enikőnek
Fotó: Szakony Attila

 

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum intézményeiben szintén minden óvintézkedést megtettek. A Cserháti Sándor Szakképző Iskolában ötvennyolcan, a Thúry György Szakképző Iskolában hatvanan, a Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában nyolcvanheten érettségiznek. Utóbbi intézményben – mint tegnap Laukó Emőke igazgató elmondta – rendben zajlott a matek érettségi. A fiatalok kihasználták a rendelkezésükre álló 180 percet.

A matekvizsga ezúttal is két részből állt. Előbb gráfokkal, halmazokkal, térgeometriai feladatokkal, függvényekkel találkozhattak a diákok, majd jött a „nehezebb” rész, mely Kulcsárné Véghelyi Csilla, a Zsigmondy tanára szerint a várakozásoknak megfelelő volt: sorozatok, kombinatorika, statisztika került terítékre. A pedagógus szerint tényleg felmérte az idei vizsga a diákok érettségét, tudását.

 

– Olyan újdonság nem merült fel a vizsgán, amiről az iskolai évek során ne esett volna szó – jelezte Kulcsárné Véghelyi Csilla. – Elgondolkodtató volt több feladat, de előzetes felkészüléssel és jó ötletek alkalmazásával megoldható volt a matematikavizsga. A jobb jegyekért meg kellett dolgozni, a közepes osztályzat viszont elérhetőbb volt.

Felemás érzésekről számoltak be a maturálók a matekvizsga után, a Zsigmondyban sem volt hiány könnyes szemű, vagy épp széles mosolyú fiatalokból. Utóbbiak táborát erősítette Vass Márk, aki nagy nyugalommal sétált ki az osztályteremből.

– Nem kedvencem a matek, de sokat készültem rá – fogalmazott a rendészeti pályára készülő fiatalember. – Nehézséget a vizsga második része okozott, szerencsére ott lehetett választani bizonyos

feladatok között.

Hozzá hasonlóan Molnár Luca is pozitívan értékelte a matekvizsgát:

– A felkészüléshez hiányzott a tantermi közeg, de minden segítséget megkaptunk az elmúlt hetekben is tanárnőnktől, az internet segítségével. Számomra is a vizsga második része okozott némi fejtörést, de remélem, így is jó lesz az érettségim.

Az ifjú hölgy a matektudását később sem nélkülözheti majd, hiszen radiológus orvos szeretne lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában