Koronavírus Zalában

2020.05.27. 11:30

Idén nem nyit ki a letenyei fürdő

A koronavírus-fertőzés veszélye és az általa generált várható látogatószám-csökkenés miatt idén nyáron nem nyit ki a letenyei termálfürdő.

Horváth-Balogh Attila

A felvétel tavaly készült a letenyei termálfürdőről. Idén üresek maradnak a medencék

Forrás: ZH-Archívum

Az utóbbi években nincs jó szériája a letenyei önkormányzat által fenntartott fürdőnek: mint arról beszámoltunk, a 2017–2018-as tél óriási károkat okozott a medencékben, rengeteg csempe felfagyott és lehullott a helyéről, s a betonszerkezetek is károsodtak. Ezért 2018-ban ki sem nyitott a strand. Az önkormányzat saját forrásból, 25 millió forintos ráfordítással elvégezte a felújítást, s tavaly nyáron ismét birtokba vehették az emberek a fürdőt. Az idei év viszont úgy tűnik, ismét fekete betűkkel íródik be a letenyei termálfürdő históriájába.

A felvétel tavaly készült a letenyei termálfürdőről. Idén üresek maradnak a medencék
Fotó: ZH-Archívum

Farkas Szilárd polgármestertől megtudtuk: a képviselő-testület több szempontot mérlegelt, és úgy döntött, hogy idén nem nyitják meg a fürdőt a vendégforgalom előtt.

– A kormány május elején engedélyezte a közfürdők megnyitását, üzemeltetését az idei nyári szezonra – bocsátotta előre a határ menti város polgármestere. – A COVID-19 világjárvány megfékezése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ meg­határozta a közfürdőkre vonatkozó üzemeltetési feltételeket, a Magyar Turisztikai Ügynökség pedig ajánlásokat tett ezzel kapcsolatban. Ahogy várható volt, jóval szigorúbb szabályokat alkottak a működtetésre vonatkozó alaprendelethez képest, és a Magyar Fürdőszövetség tájékoztatása szerint a szigorítások teljes körű feloldására a 2021-es szezonig nagy valószínűséggel nem kerül sor. Az új, szigorított szabályok ismeretében a letenyei önkormányzat az üzemeltetővel közösen elvégezte a strandfürdő és a kemping működtetésére vonatkozó előzetes gazdasági számításokat. A szigorított szabályok betartásával a vendégszám a strandfürdő területén várhatóan drasztikusan csökkenne, s akkor még nem számoltunk olyan tényezőkkel, mint a kedvezőtlen időjárás, a városon átutazók számának csökkenése és a rendezvényekre vonatkozó tilalom. E tényezők együttes hatására biztosra vehető a bevételek jelentős csökkenése. Tovább rontják a várakozásokat, hogy a szigorítások miatt megnövekednének a bér-, tisztítószer-, vegyszer- és védőfelszerelés-költségek. A várható veszteség több millió forinttal haladná meg a korábbi évekét, ami a városi önkormányzat gazdálkodására nézve jelen helyzetben rendkívül hátrányos lenne. Emellett a gépjárműadó-bevételek és az idegenforgalmi adóbevételek átadására is kötelezték az önkormányzatokat, ami Letenye esetében közel 15 millió forint bevételkiesést jelent az idén, de az iparűzési adóbevételek alakulása is bizonytalan az év második felében. Mindezek ismeretében a helyi képviselő-testület véleménye, az üzemeltető önkormányzati vállalkozás, az ÉKKÖV Kft. javaslata, valamint a cég felügyelőbizottságának egyhangú határozata, továbbá a lakossági vélemények alapján az a döntés született, hogy a letenyei strandfürdő és kemping az idei szezonban nem nyitja meg kapuit.

Farkas Szilárd hozzátette: úgy véli, döntésük átgondolt és felelős, nem véletlen, hogy számos, főként közpénzből üzemelő fürdő döntött hozzá­juk hasonlóan. A kényszerszünetet választó fenntartók – köztük a letenyei önkormányzat is – az idei szezont a karbantartások, állagmegóvások, javítások elvégzésére használják fel, és igyekeznek a technológiai berendezéseket és medencéket minél jobb színvonalon felkészíteni a 2021-es szezonra. Erre a határ menti város képviselő-testülete több millió forintot biztosított az idei költségvetésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában