Újra helyben szeretnék megoldani a fogorvosi ellátást

2020.05.14. 08:00

Helyrehozzák a járdát Gellénházán

Még a polgármesteri irodába is behallatszott a betonvéső és a fűrész irgalmatlan zaja: a település központjában az alapoktól kezdve újjáépítik a „reptér” és a művelődési ház közötti járdát.

Fincza Zsuzsa

A járda még e héten elkészül. A képen Légrádi Róbert, Légrádi Péter, Izsán Imre és Farkas Imre Józsefné Fotó: Fincza Zsuzsa

– A Magyar Falu Program keretében tavaly benyújtott pályázatunkkal 2 millió 971 ezer 800 forintot nyertünk a 190 méter hosszú járda felújítására – újságolta Farkas Imre Józsefné, Gellénháza polgármestere. – Ebből persze csak az anyagra futotta, a 4 millió 200 ezer forintos teljes költség hiányzó részét önkormányzatunk biztosítja. Régóta terveztük a felújítást, hiszen a faluközpontnak ez a járdája még az 50-es években épült, azóta csak némi toldozás-foldozás javított az állagán. A munkával gellénházi kötődésű vállalkozót bíztunk meg. A teljes befejezést e hét végére ígérik. Az úttest másik oldalán az üzletek előtti részt 2014-ben már sikerült rendbe tenni, leaszfaltozni, az egységes falukép érdekében most az új, vele szemben lévő járda is aszfaltburkolatot kap.

Tüske Attila vállalkozóval és alkalmazottjaival olyannyira elégedett a hivatal, hogy két újabb munkára is megbízást adott, velük építtetik meg a csapadékvíz-elvezetés gondjai­val küzdő Új utcában a leszakadt helyett az új átereszt, s a Borúton az árokburkolatot.

– A járdagondjaink ezzel nem oldódtak meg. Tavaly a Belügyminisztérium kiírására a Kossuth Lajos utca 2-szer 900 méter hosszú járdájának felújítására adtunk be pályázatot, de sajnos nem nyertünk. Ha lehetőség nyílik rá, újra nevezünk. Ha más út nem lesz, kisebb szakaszonként önerőből kezdjük el az építést – ígérte Gellénháza első embere.

Azért az idén sem maradnak pályázat nélkül: fogorvosi kezelőegységre szeretnének 3 millió forintot nyerni.

– Nyugdíjba ment a fogorvosunk, a lakosságnak Zalaegerszegre kell utaznia kezelésre, mert az itteni rendelő felszerelése elavult. Hogy helyben tudjon rendelni a helyettesítő s később a saját fogorvos, minimum 7 millió forintot kell költenünk eszközbeszerzésre – a sok elmaradt programunkra szánt pénzt erre fordítjuk majd.

Gellénháza joggal büszke a népszerű, barátságos, emberléptékű strandjára. Az önkormányzat mint tulajdonos fizeti a vízdíjat, a szezon előtti felújításhoz közel kétmillió forintot biztosít, a bérlő végzi a karbantartást, füvet nyír, üzemelteti a büfét.

– A lakosság egészségének megóvása érdekében védőfelszerelés vásárlására is költöttünk, az 1200 szájmaszkból mindenki kapott, aki igényelte. Bár az iskola nálunk is online működik, az iskolakonyha az igényekre tekintettel üzemel, főznek szociális étkeztetésre és elvitelre is, s mert az éthordós módszer nem megengedhető, az önkormányzat egyszer használatos ételdobozokat biztosít, a pluszköltséget nem terhelhetjük a lakosságra. A polgármesteri és a közös hivatal zömmel home office működik, de meghatározott napokon és igény szerint személyes ügyintézést is biztosítunk, s az építkezést és a felújítást is el­len­őrizzük – mondta végezetül a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában