Koronavírus Zalában

2020.05.02. 12:00

Csak szűk körben emlékezhettek meg Zrínyi Miklósról Zalaegerszegen

A ­Zrínyi Miklós Gimnázium ezekben a napokban ünnepelné fennállása 125., valamint névadója születésének 400. évfordulóját. Mindezt az egészségügyi veszélyhelyzet korlátozásai miatt csak szűk körben teheti meg.

Arany Horváth Zsuzsa

Koszorúzás a gimnázium udvarán. Elöl Baksa Natália, Horváth Attila és Stárics Roland

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Csütörtökön a reggeli órákban a gimnázium udvarán álló Zrínyi-mellszoborhoz helyezett koszorút az iskola vezetése és a diákönkormányzat képviselője. Előtte Stárics Roland igazgatóhelyettes szólt Zrínyi Miklós (Csáktornya, 1620. május 3. – Zrínyifalva, 1664. november 18.) érdemeiről. Elmondta, 400 év távolából is az egyik legkiválóbb magyar gondolkodó, katona, hadvezér, politikus és költő, író (Szigeti veszedelem, Az török áfium ellen való orvosság) volt, aki mindvégig a nemzet függetlenségéért küzdött. Zala és Somogy vármegye főispánjaként és a török betörések elleni végvári aktivitás vezetőjeként Bécs és a Habsburgok ellenében harcolt a nemzeti szuverenitásért, mígnem 1664-ben az azóta is összeesküvés-elméletek táptalajaként számontartott, végzetes vadászati balesetben el nem hunyt. A nevét 1950 óta viseli a zalaegerszegi gimnázium, a bejárat mellett balra álló mellszobrát, Szabolcs Péter szobrászművész vörös márványból készült alkotását pedig 1971-ben avatták. Az akkori ceremónián elsőéves diákként vett részt az intézmény jelenlegi igazgatója, Horváth Attila. Stárics Roland megemlékezése után az igazgató társaságában Kiss Zsolt, Schneider János helyettes és Baksa Natália, a középiskola diákönkormányzatának vezetője a tantestület és a diákság képviseletében helyezte el a talapzaton a koszorút.

Koszorúzás a gimnázium udvarán. Elöl Baksa Natália, Horváth Attila és Stárics Roland
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A gimnázium delegációja ezután a polgármesteri hivatal előtt álló, szintén Zrínyit ábrázoló, Tóth Béla szobrász által tervezett lovas szobornál is koszorút helyezett el. A szobor megformálása a 17. századi, Zrínyit ábrázoló közismert metszetet idézi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában