Összefogással a falu szépítéséért

2020.05.22. 14:00

A virágosítás mellett komoly fejlesztések is várhatók Felsőrajkon

A település lakói közül többen, több alkalommal összefogtak az elmúlt időszakban azért, hogy önzetlenül, a szabadidejükben lakókörnyezetüket szépítsék.

Szabó Zsófia

Zsuppánné Horváth Mária polgármester

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szabó Zsófia

Legyen szó a temető arculatának megőrzéséről, vagy a közterületek virágosításáról, sokan, sokszor kivették és kiveszik a részüket a munkából. Zsuppánné Horváth Mária polgármester, aki októbertől látja el a faluvezetéssel járó teendőket, jelezte: az emberi kapcsolatok, a közösség ereje sokat számít a település életében.

- Az első nagyobb, közös munkánk a falu parkosítása volt, még hónapokkal ezelőtt – mondta Zsuppánné Horváth Mária. – Közterületekre ültettünk virágokat: a várudvar köré, a központi parkba, az önkormányzathoz, az iskolához, a kultúrházhoz. Közel ezer tő virággal szépítettük a falut. A növényeket László Tímea vállalkozó és Vigh László, a falu szülötte, miniszteri biztos, parlamenti képviselő ajánlotta fel.

Zsuppánné Horváth Mária polgármester
Fotó: Szabó Zsófia / Zalai Hírlap

– Nem mellesleg, a szilveszterkor tartott jótékonysági bálunk bevételét is a község arculatának szépítésére fordítjuk – folytatta a polgármester. Azonban az említett munka révén nem került pont a közösségi teendőkre. Társadalmi munka keretében az iskola számára felajánlott téli tüzelőt is kályhakészre dolgoztuk. Amire pedig még szintén büszkék vagyunk, hogy a vihar által megrongált pajtatetőt rendbe hoztuk. A közelmúltban a temetőben lévő egyik ősi sírkertet is helyrehoztuk. Az egyház révén egyébként a ránk maradt hasonló sírokat szintén folyamatosan karbantartjuk. Amúgy a munkákból családanyák, édesapák, gyermekek vették ki a részüket. Nagy hálával tartozunk mindenkinek, aki szívén viseli, s aktívan hozzájárul – önzetlenül – a környezet szépítéséhez – fogalmazott Zsuppánné Horváth Mária.

Felsőrajk polgármestere elmondta azt is: nem csak a közösségi munka élénk a településen. Még a járvány előtti időszakban, közösségi programokban is bővelkedett a falu. Ünnepségeket, jeles eseményekhez kapcsolódó megemlékezéseket szerveztek. Azonban – a koronavírussal összefüggő óvintézkedések, szigorítások miatt – közösségépítő rendezvényekre egyelőre nem kerül sor.

A közelmúltban a temetőt is rendbe tették a felsőrajkiak
Fotó: Szabó Zsófia / Zalai Hírlap

– A falunk legkisebb lakóit is rendhagyóan köszöntöttük – folytatta a polgármester. – Az elsőszülött babákat, öt kisfiút és egy kislányt, valamint anyukáikat otthonukban látogattuk meg. Húszezer forint értékű vásárlási utalványt és névre szóló emlékplakettet kaptak. Az idősekről sem feledkezünk meg. A számukra korábban tervezett ünnepet majd a későbbiekben, biztonságos, járványmentes időszakban tartjuk meg. Természetesen a hétköznapokban is segítjük a szépkorúinkat. Hamarosan falugondnoki szolgálat kezdi meg működését a településen, amelynek kiemelt feladata lesz egyebek közt az idősek segítése. A hat közfoglalkoztatottnak is sokat köszönhet Felsőrajk – összegezte Zsuppánné Horváth Mária, aki hozzátette: a közösség építésén és megsegítésén túl azért is dolgozik, hogy fejlesztések révén is korszerű legyen Felsőrajk.

– Konkrét terveink vannak a jövőre nézve – folytatta a polgármester. – Jelenleg a költségvetésünk racionalizálása zajlik, ami nem kevés munkával jár. Megpróbálunk előrelátók lenni. A kultúrházunkat, amely népszerű és frekventált épület, energetikailag racionalizálnánk pályázati támogatásból. A fűtést és a világítást korszerűsítenénk, napkollektorral látnánk el, és szigetelnénk az épületet. Az óvodát is rendbe hoznánk, amely esetében számítunk Manninger Jenő térségi országgyűlési képviselőnk lobbierejére. Sok a gyermek, így kicsinek bizonyul az óvoda, ezért szükséges bővítenünk is. Ezek mellett, egy Leader-pályázat 6 millió forintos támogatásából és saját erőből modernizáljuk, illetve bővítjük majd a ravatalozó épületét – árulta el Zsuppánné Horváth Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában