A győzelem napján

2020.05.09. 15:32

A világ hetvenöt éve megszabadult a fasizmustól

Hazánk a második világháborúban borzalmas áldozatokat szenvedett el, ostoba politikai döntések és nehéz geopolitikai helyzete következményeként.

Arany Gábor

Az ünnepség résztvevői az emlékmű körül

Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt Hóbor József mondta, aki a Magyar Ellenállók és Antifasiszták zalai szervezete elnökeként beszélt pénteken, a Göcseji úton 1990-ben felállított áldozatok emlékművénél.

Az ünnepség résztvevői az emlékmű körül
Fotó: Pezzetta Umberto

– A háború befejezésének napján, május 8-án az áldozatokra emlékezünk, és arra, hogy a fasizmus legyőzése teremtette meg az európia országok közötti együttműködést lehetőségét – emelte ki. – Öt évvel később, 1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter javaslata alapján létrejött a nemzetek feletti Európai Szén- és Acélközösség, a későbbi Európai Unió csírája.

A megemlékezésen részt vettek a zsidó hitközség képviselői is. Árvai József alelnök arról beszélt: sokan nem tartják felszabadulásnak, ami 75 éve történt, pedig az volt, és nélküle sem ő, sem sok-sok ezer honfitársunk nem élhetne. A világ megszabadult a fasizmustól, a gyűlölettől – tette hozzá.

Szavaik után a résztvevők, köztük a Tiéd a Város frakció képviselői, megkoszorúzták az emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában