Hasznos tippeket adott

2020.04.19. 07:00

Fercsák Lászlóné, a helyi kertmozgalom koordinátora, az országos kertmozgalom örökös életműdíjasa

Itt a kertészkedés ideje, a növényekkel, zöldségekkel való foglalatosság jó időtöltés a mostani, járvány okozta bezártságban. Fercsák Lászlóné, a helyi kertmozgalom koordinátora, az országos kertmozgalom örökös életműdíjasa adott néhány hasznos tippet a kertművelőknek.

Korosa Titanilla

Fercsák Lászlóné nagy műanyag dobozokban neveli a palántáit. Mindig örömmel megy ki a kertbe dolgozni

Fotó: Korosa Titanilla

Itt a kertészkedés ideje, a növényekkel, zöldségekkel való foglalatosság jó időtöltés a mostani, járvány okozta bezártságban. Fercsák Lászlóné, a helyi kertmozgalom koordinátora, az országos kertmozgalom örökös életműdíjasa adott néhány hasznos tippet a kertművelőknek. Gutorfölde 2013-tól tagja a Magyarország legszebb konyhakertje programnak. Az eltelt évek alatt a mozgalomba bekapcsolódók nagyon sokat tanultak egymástól.

- Kitartást is – kezdte Fercsák Lászlóné. – Előfordult, hogy meggyötörte a kerteket a fagykár, úgy, mint idén, amikor váratlanul újra mínusz 7 Celsius-fok alá süllyedt a reggeli hőmérséklet, ami biztosan kárt okozott a barackosokban. Most pedig az almásokért imádkozhatunk, ugyanúgy, mint saját magunkért, hogy elkerüljön bennünket a járvány. Falun még szerencsés helyzetben vagyunk, mert kimehetünk, és ugyanazt a tevékenységet folytathatjuk, mint máskor. Persze a szomszéd kertművelővel is megtartjuk a távolságot. Most nincs kalákában veteményezés, de azért jókat beszélgethetünk, és ebben az időszakban nagyon jól jön, hogy megtermelhetjük a friss zöldséget a családnak. Ráadásul a gyermekeinkben tudatosíthatjuk, hogy nem a bevásárlóközpontok polcain terem a paprika, és bevonhatjuk őket a kertészkedésbe.

Fercsák Lászlóné nagy műanyag dobozokban neveli a palántáit. Mindig örömmel megy ki a kertbe dolgozni
Fotó: Korosa Titanilla

 

Nemcsak a klasszikus konyhakertben van lehetőség zöldséget termeszteni, hanem a balkonon, az előkertben is lehet magaságyást készíteni. Deszkákat vagy nagyobb műanyag vödröket is használhatunk erre a célra.

- Növényeink fejlődésének csak az időjárás szabhat korlátot. Nekünk az a feladatunk, hogy figyeljünk rájuk – mondta, majd néhány tanáccsal szolgált a kertészkedőknek. – Vegyük figyelembe a termőhely kialakításánál a természeti adottságokat: a széljárást és a napsütéses órák számát – magyarázta. – Ha kell, árnyékolással segíthetünk, ami a huzattól is megvédi a növényeinket. A balkonládák kiválasztásánál fontos, hogy ne tudjanak gyorsan felforrósodni. A cserépedények drágábbak, de megbízhatóbbak. A kertészeti növényeknél az öntözés, annak módja, időpontja, a kijuttatott víz minősége és mennyisége lényegesen befolyásolja a természetes ellenálló képességet, ezért korán reggel vagy későn este locsoljunk. A növényvédelem alapja a termőhelyi adottságoknak megfelelő növényfaj és ezen belül a fajta megválasztása, s a számára kedvező tápanyagok biztosítása. A fajtának megfelelő vetési időpont is szükséges ahhoz, hogy a növények szépen fejlődjenek. Permetezésre a kórokozók ellen a réz és a kén korlátozott mennyiségben használható.

Példaként említette a miniparadicsomot. Van olyan is, amit fel lehet futtatni az erkélyen egy kis támrendszerre. A paradicsom legnagyobb ellensége a paradicsomvész. Permetezhetünk ellene tejes vízzel vagy rezes lével.

A paprikáról fontos tudni, ha megjelennek a növény szárán a hangyák, akkor már lerakták a petéjüket a levéltetvek. A mezőgazdasági boltokban található bioszerek a kis balkonokon jó hatásúak. Balkonra és magaságyásokba determinált növekedésű palántákat válasszunk.

A bársonyvirág jó szomszédja a sárgarépának
Fotó: Szabó Judit

Fercsák Lászlóné azt is elmondta, hogy ha sárgarépát ültetünk, tegyünk mellé bársonyvirágot, mert azt nem szereti a répa gyakori kártevője, a fonálféreg. A hagyma termesztésére is kitért.

- Hagymaféléket azért is jó ültetni, mert a legjobb védőnövényünk – folytatta. – Sajnos mostanában megvásárolhatjuk a dughagymával a hagymalegyet is, és mire észrevesszük, hogy baj van, az egyenes levelek görbülni kezdenek. Ilyenkor dobjuk ki a beteg növényt.

Levélzöldségeket kis ládákban termelhetünk, és a gyógynövényekről se feledkezzünk meg, tanácsolta.

- Nemcsak hasznosak, hanem széppé és illatossá is teszik a kis erkélyünket. Készítsünk fotókat a kertecskénkről és küldjük el a barátainknak, talán ők is kedvet kapnak a kertészkedéshez. Én a szüleimtől megtanultam, hogy Szűz Mária mindig boldog, ha az ember kint a földön dolgozik, és nem feledkezik meg előteremteni a saját és a családja betevő falatját. A növények gondozása pedig felér egy imádsággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában