gyász

2020.04.17. 12:00

Búcsú Zalaegerszeg díszpolgárától, Fekete Györgytől

Balaicz Zoltán polgármester a Facebook-oldalán vett búcsút Fekete Györgytől, a város díszpolgárától, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnökétől, aki szerdán hunyt el.

Budapest, 2020. április 15. Életének 88. évében meghalt Fekete György belsõépítész, iparmûvész, a nemzet mûvésze, a Magyar Mûvészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke – tudatta MMA 2020. április 15-én az MTI-vel. A felvétel 2018. november 5-én készült a Pesti Vigadóban. MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

Életének 88. évében, 2020. április 15-én elhunyt Fekete György, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuthés Munkácsy Mihály-díjas belsőépítész, szakíró, politikus, volt államtitkár, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 2011-2017 közötti elnöke, azóta tiszteletbeli elnöke, Zalaegerszeg díszpolgára, aki 1932. szeptember 28-án született városunkban, írta a polgármester. Fekete György munkásságát elismerték Magyar Művészetért díjjal, a köztársaság elnökének érdemérmével, valamint a Magyar Érdemrend nagykeresztjével is. Birtokosa volt a professor emeritus címnek, valamint tagja egyebek mellett a Szent Korona Testületnek és elnöke a Nemzet Művésze Díj Bizottságnak.

Fekete György egy tavalyi felvételen Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Zalaegerszeg polgármestere azzal folytatta posztját: a város önkormányzata és polgárainak közössége nagyon sokat köszönhet Fekete Györgynek, hiszen számos olyan fejlesztés és beruházás kapcsolódik a nevéhez, melyet ő szorgalmazott, vagy segítette a megvalósulását. Bár élete és szakmai életútja a fővároshoz kötötte, munkássága és vezetői pályafutása során mindig alkalmat talált arra, hogy Zalaegerszeget valamennyi országos fórumon életének utolsó pillanatáig nagy odaadással, eredményesen képviselje. Személyében az építkező, az újító, a nagy tudású, ugyanakkor végtelenül szerény mestert tisztelhettük, aki rajongva szerette szülővárosát, írta Balaicz Zoltán, kiemelve: jelenlétével számos jubileumi eseményt, szoboravatót, ünnepi közgyűlést tisztelt meg.

-Felszólalásaiban, ünnepi beszédeiben minden alkalommal az elméhez és a lélekhez is szóló bölcs gondolatokkal ajándékozta meg városunk közösségét. Életművét, kimagasló szakmai tudását országos elismerés övezte. Sajnos nem érhette meg, hogy szülővárosa állandó tárlatot alakít ki művészeti munkásságának bemutatására a most felújítás alatt álló Göcseji Múzeumban, de annak avatásakor méltóképpen emlékezünk majd meg Zalaegerszeg díszpolgáráról- tette közzé Balaicz Zoltán polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában