Megemlékezés

2020.03.15. 15:30

Haláláig őrizte a zászló darabkáját a letenyei szabadságharcos Folly Bernát

Kevéssé köztudott, de Letenyének is van szabadságharcos katonája: Folly Bernát százados, honvéd tüzérkapitány és uradalmi tiszttartó.

Horváth-Balogh Attila

Dömők József, a megemlékezéseket szervező Fáklya Művelődési Ház igazgatója, Farkas Szilárd és Pusztai Ferenc a szabadságharcos sírjánál

Fotó: Mirkó Imre

Az idei március 15. az első, hogy nagyobb figyelmet fordítanak a 130 évvel ezelőtt elhunyt százados személyére. Mint azt Farkas Szilárd polgármester elmondta: a nemzeti összetartozás évében a helyi megemlékezések kapcsán szeretnék ráirányítani a figyelmet a Letenyén és környékén zajló eseményekre, megismertetve azokat a fiatalabb generációval is.

– Szeretnénk megőrizni ezeket az emlékeket az utókor számára – jelentette ki. – Felkutatásukban, összegyűjtésükben, rendszerezésükben nagy szerepet játszott és játszik Pusztai Ferenc, akinek már több könyve jelent meg, de említhetném Tóth Oszkárt, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár nyugalmazott igazgatóját is, aki szintén kivette részét Letenye történetének kutatásából. Az elmúlt években több helytörténeti kutatás folyt a városban, melynek eredményeiről könyvek, publikációk láttak napvilágot, részben az önkormányzat támogatásával.

Dömők József, a megemlékezéseket szervező Fáklya Művelődési Ház igazgatója, Farkas Szilárd és Pusztai Ferenc a szabadságharcos sírjánál Fotó: Mirkó Imre

Folly Bernátról összegyűjtött információit Pusztai Ferenc helytörténész osztotta meg velünk. Mint elöljáróban elmondta: a szabadságharcos 1825. szeptember 29-én Kismartonban (a mai Eisenstadt, Ausztriában található) született. Tanulmányai után uradalmi gyakornok lett Nyitrán. Innét vonult be 1848 nyarán a 37-es honvéd zászlóaljhoz, Klapka György seregébe. A komáromi vár feladása előtt léptette elő Klapka tüzér századossá.

– Ismeretes, hogy Klapka György tábornok a komáromi várat nem adta fel, a világosi fegyverletétel után még 6 hétig, 1849. október 5-ig védte – magyarázta Pusztai Ferenc. – A várat csak katonáinak szabad elvonulása, zsoldjuk biztosítása mellett engedte át az osztrákoknak.

Az átadás zeneszóval, tisztelgéssel történt, de a katonák a lelkük mélyén sírtak. Az utolsó pillanatban odarohantak kedves zászlajukhoz, és abból letéptek egy darabkát – így tett Folly Bernát is, aki a kis ereklyét a haláláig őrizte. Világos után került Letenyére tiszttartónak. Itt aktívan részt vett a közéletben. 1872 és 1878 között a Zala megyei megválasztott törvényhatósági bizottság tagja volt, 1887-ben pedig az újonnan alakult tűzoltóegylet pénztárnoka lett. Életének 65. évében, 1890. január 27-én hunyt el. A letenyei temetőben helyezték nyugalomra, sírhelyét, emlékét a kanizsai kőfaragó, Weisberger által szürke gránitból készített obeliszk őrzi. Leszármazottja, Folly Gyula pécsi orvos hozta létre a híres Folly-arborétumot Badacsonyörsön az 1900-as évek elején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában