Felkeresik az első ott alapított magyar falvakat is

2020.03.02. 14:00

Az Erdélyiek Nagykanizsai Egyesülete a bukovinai székelyek nyomában

A hagyományoknak megfelelően az Erdélyiek Nagykanizsai Egyesülete idén is szervez utat a szülőföldre.

Horváth-Balogh Attila

Ezúttal augusztusban Bukovina lesz az úti cél, mely egy történelmi régió Kelet-Európában. Önállósággal sohasem rendelkezett, területét Románia és Ukrajna között osztották fel. A bukovinai székelyek magyar népcsoport, mely egykor Bukovinában telepedett le. Öt falvat népesítettek be a 18. század végétől 1941-ig, amikor az akkori magyar kormány a Vajdaságba telepítette őket.

Az Erdélyiek Nagykanizsai Egyesülete elnökétől, Horváthné Nagy Máriától megtudtuk, augusztus elsején indulnak útnak és útjuk első állomása Nagyvárad lesz, szállást Kalotaszentkirályon kapnak. Itt közelebbről is megismerkedhetnek a kalotaszegi népviselettel. Majd Beszterce következik, ezt követően érkezik meg a csapat Bukovinába.

– Utunk során több, európai mértékkel is különleges kolostort tekintünk meg, s bepillantást nyerhetünk az ortodoxia világába – árulta el, majd hozzáfűzte, az utazást az egyesület támogatásával bonyolítják le, s arra várnak még jelentkezőket. – Felkeressük továbbá Hadikfalvát, Andrásfalvát és az első, itt alapított székely falvakat. Az ősi temetőben még fellelhetők magyar feliratú sírok, de sajnos, ma már egyik településnek sincs egyetlen magyar lakója sem.

Az elnök hozzátette: ezután Szucsáva városa, Gyergyóditró, Szováta, a Medve-tó és Korond következik. Ezek az utolsó állomások, utána hazaindul a csapat, melynek tagjai Horváthné Nagy Mária reményei szerint ezúttal is újabb értékes ismeretekkel, élményekkel gazdagodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában