Koronavírus Zalában

2020.03.13. 12:47

A koronavírus miatt lefújták a Giro d'Italia magyar szakaszait

A koronavírus-járvány miatt biztossá vált, hogy nem rendezik meg Magyarországon a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny idei első három szakaszát – közölte az MTI.

MTI, zaol.hu

The logo of the Giro d'Italia cycling race is pictured on the winner's "Never ending trophy" (Trofeo Senza Fine) during the presentation of the Giro d'Italia 2020 on October 24, 2019 in Milan. (Photo by Marco Bertorello / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Marco Bertorello

Ezt Révész Máriusz, a kerékpározás és aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos jelentette be a közösségi oldalán pénteken. A viadalt még nem törölték.

„Az elmúlt három hétben több egyeztetés történt a magyar és olasz szervezők között, a hazai szervezőbizottság többször jelezte, hogy a verseny nem veszélyeztetheti a magyar emberek biztonságát, egészségét, ezért egyre kisebb az esély a Giro magyarországi rajtjának megrendezésére” – írta.

Hozzátette, Olaszországban napról napra súlyosabb méreteket ölt a járvány, és a megbetegedések, valamint az áldozatok száma is folyamatosan növekszik, ennek következtében az olasz kormány az egész országra kiterjedő karantént hirdetett. Eközben a vírus Magyarországot is elérte, és a járvány megfékezése érdekében a magyar kormány kihirdette a veszélyhelyzetet, amely tiltja a nagyobb látogatottságú sportrendezvények lebonyolítását, és a nemzetközi események szervezését is ellehetetleníti.

Révész elmondta, a Giro d'Italia magyarországi rajtjának szervezőbizottsága csütörtökön videókonferencia keretében jelezte az olasz partnernek, hogy az eredetileg tervezett időpontban a verseny rajtja Magyarországon nem rendezhető meg. Mauro Vegnivel, az olasz jogtulajdonos RCS Sport versenyigazgatójával a felek megállapították, mindkét fél célja a szerződés módosítása, annak érdekében, hogy egy későbbi időpontban Magyarországról induljon a Giro d'Italia.

A szervezők tavaly április 15-én jelentették be, hogy 2020-ban Budapestről rajtol a világ egyik legjelentősebb körversenye.

Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes verseny sem érintette. A Giro 1909 óta íródó történetében eddig 13 alkalommal rajtolt a viadal Olaszországon kívül, legutóbb 2018-ban, amikor Izraelben volt a Grande Partenza.

Zala is érintett

A körverseny három hazai szakaszt tartogatott volna, köztük a Székesfehérvár-Nagykanizsa közötti vonalat, amely után a mezőnynek a Hévíz-Balaton Airportról Szicíliába kellett volna repülniük, hogy végigkerekezzen Itálián. Februárban írtunk róla, hogy május 11-re több tízezer vendéget vártak volna Nagykanizsára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában