Mennek? Maradnak?

2020.03.24. 07:00

A zalai juhászok bíznak a szállítások újraindításában

Mivel a magyar bárányexport 70 százaléka Olaszországba megy, komoly aggodalomra ad okot a hazai, köztük a zalai juhtenyésztők körében is, mennyi bárányt tudnak idén tavasszal értékesíteni. Közeleg a húsvét, máskor ilyenkor már megindult a hizlalt bárányok felvásárlása. Az ágazatban érdekelt szakemberektől kérdeztük, mire számítanak.

Hajdu Péter

Olasz István a szállításra váró hízott bárányaival

Fotó: Pezzetta Umberto

– A közelmúltban tíz napra leállt a szállítás, de most úgy hallottuk, hamarosan újraindulhatnak a kamionok. Nagyon keresik a bárányt az olasz vágóhidak, de a járvány miatt kialakult helyzetben nem lehetett szállítani. Belföldre kevés bárányt lehet eladni, egy keveset vesznek a törökök is, de szinte az összeset az olaszoknak adjuk el. Egyébként egész évben folyamatos a szállítás, mert az ellések is folyamatosak, de a három nagy ünnep idején veszik meg a legtöbbet. Karácsonykor, most húsvét előtt és augusztus közepén, a farragosto előtti hetekben – sorolja Olasz István zalaegerszegi tenyésztő.

A szakember elmondta, ha hosszabb időre megszűnne ez az értékesítési lehetőség, az nagy kárt okozna, mert az ilyenkor szállításra váró jószágok hizlalt bárányok, amelyek nem legelhetnek, kizárólag drága takarmányon nevelték őket.

Olasz István a szállításra váró hízott bárányaival
Fotó: Pezzetta Umberto

– Ezek huszonöt kiló körüli bárányok, tápon, kukoricán, szénán élnek, ha kiengednénk a többiekkel legelni, megváltozna a húsuk íze, és azt már nem veszik meg. A jerke, tehát a nőivarú bárányok egy részét még csak be lehetne fogni továbbtenyésztésre, de a többieken csak veszteségünk lenne, a legelős bárány ugyanis nem kell nekik. A hizlalt bárányra körülbelül annyi tápot kell számítani, ahány kilós, és százhúsz darab körül szeretnénk értékesíteni belőlük. A mennyiség miatt gondok lehetnek, mert csak az olasz lakosság nem fogyaszt annyit, mint az az ilyen ünnepek előtti igény normális körülmények között. Náluk az idegenforgalom mindig megnövelte a keresletet, most viszont nincsenek turisták – osztotta meg a juhtenyésztőket ma foglalkoztató aggodalmakat Olasz István.

Az Agnus-Ker Kft. az egyik jelentős juh-, bárányfelvásárló és nagykereskedő, valamint exportszervező cég. Vezetőjétől, Szabó Sándortól is a piaci helyzetről érdeklődtünk.

– A hazai igények a bárányok körülbelül tíz százalékát veszik fel. Ezenkívül egy keveset Németországba, Ausztriába és Törökországba is eladunk, továbbá Horvátországba, és időnként egy holland cég is indít kamiont, de a 80 százalékát Olaszországban értékesítjük. Ezért a juhtenyésztők is nagyon megérzik most a járvány gazdasági hatását. A gondokat legutóbb a szállítás elakadása okozta, de az is bizonytalan, egy-egy olasz vágóhíd meddig működik, mikor kerülnek karanténba a dolgozók. Egy olasz partnerünknél például az állatorvos és a felesége bizonyult pozitívnak, és a cég vezetése nem tudja, be lesznek-e zárva, az is lehet, hogy az egész területet lezárják. Egyrészt nem tudják, ha az élő állatot megrendelik, fel tudják-e dolgozni, aztán ki tudják-e szállítani. Tehát rengeteg a bizonytalanság. Az elmúlt két-három héten például az okozta a gondokat, hogy a szlovénok és mi, magyarok is lezártuk a határokat március 13-tól. Azonban ez szerencsésen változott, a kormányzati intézkedések hatására már Szlovénián keresztül ismét bejöhetnek az üres kamionok Olaszországból, de konvojban vezetik át őket a magyar határig – közölte Szabó Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában