számos településről érkeztek

2020.02.24. 07:00

Megdőlt egy Guinness-rekord Nagykanizsán – Ilyen volt a fánkfesztivál

A 12. országos farsangi fánkfesztiválon szombaton megdőlt a Guinness-rekord: a Kanizsa Pláza előtt egyszerre 1200 fő öt percen keresztül ette a szalagos fánkot.

Benedek Bálint

A Nagykanizsai Fúvósegyüttes Tatár Csaba vezetésével vonult a fesztivál helyszínére Fotó: Gergely

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház szervezésében megvalósult fánkfesztivál az idén több újdonságot tartogatott. A programok sora a Thúry György Múzeumban néprajzi konferenciával indult, s az idén először a Zalakarosi Fürdő vizes élményekkel várta a gyerekeket. Szombaton pedig a velencei karneválok hangulatát idéző jelmezes felvonulás irányította a figyelmet a gasztronómiai seregszemlére. A Kanizsa Plázánál összegyűlt 23 csapat hagyományos, különleges és alternatív táplálkozási igényű kategóriában mérte össze a sütési tudományát, és a szakértőkből álló zsűri különbséget tett a helyben sütött és az otthonról hozott fánkok között is.

A Tófeji barátnők csapata nyolc éve résztvevője a fesztiválnak, most is helyben sütötték a hagyományos szalagos fánkot.

Csapatvezetőjük, Soós Lászlóné elmondása szerint semmit nem bíztak a véletlenre, hiszen 64 kilogramm lisztből, 50 darab élesztőből, 36 liter tejből és 30 liter étolajból több mint kétezer édességet készítettek.

A megnyitóünnepségen Kámánné Szép Terézia, a szervező kulturális intézmény igazgatója, az esemény ötletgazdája kiemelte: a fánkfesztivál mára sikeres rendezvénnyé nőtte ki magát, köszönhetően a városlakók támogatásának.

Cseresnyés Péter államtitkár a farsangi hagyományok jelentőségéről szólt köszöntőjében.

A Nagykanizsai Fúvósegyüttes Tatár Csaba vezetésével vonult a fesztivál helyszínére Fotó: Gergely

Balogh László polgármester megnyitójában büszkeséggel beszélt a város gasztronómiai rendezvényeiről, köztük a farsangi édességet népszerűsítő fesztiválról. Szerinte jó ötlet a fánkrekordot időről időre felülmúlni, ezzel az ország figyelmét a városra irányítják.

A rekordkísérlet valóban sokaknak fontos volt, hiszen a megye számos részéből érkeztek, hogy egyszerre harapjanak bele a finom szalagos fánkba, s 1200 darabbal újabb magyar Guinness-rekordot állítsanak fel.

Ínycsiklandó fánkok dióval és marcipánbékával Fotó: Gergely

A verseny eredményei. Amatőr. Helyben sütött: 1. Tófej, 2. Fánk Deluxe (Lendva), 3. Napsugár Nyugdíjasklub (Nemesdéd). Hozott, hagyományos: 1. Pacsirták VOKE Kodály Zoltán énekkar (Nagykanizsa), 2. Nárcisz Klub (Babócsa), 3. VOKE Kodály Mamik (Nagykanizsa). Hozott, különleges: 1. Napsugár Nyugdíjasklub (Nemesdéd), 2. Letenyéért Közéleti Egyesület (Letenye), 3. Kotyvasztók (Becsehely). Különleges táplálkozási igényűek, különdíj: Kórház Nyugdíjasklub (Nagykanizsa). Profi. Hozott, különleges: 1. Heni Cuki (Nagykanizsa). Helyben sütött, különleges: Kanizsa Pékség (Nagykanizsa). Különdíjak. Fesztiváldíj, közönségdíj: Tófej. Legszebb stand: Kreatív Hobby Klub (Nagyrécse). Zsűri különdíj: Őszirózsa Dalkör (Eszteregnye). Nagykanizsa város díja: Bajcsai Nyugdíjasklub. Cseresnyés Péter államtitkár díja: Vidék Bakterock (Szepetnek).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában