sámándobbal, esőbottal, kolomppal

2020.02.20. 16:00

Ilyen volt a Zenei játszótér második foglalkozása Zalaegerszegen

Szombaton délután második foglalkozását tartotta a Móricz Művelődési Házban a januárban nagy sikerrel debütált Zenei játszótér.

Fincza Zsuzsa

A boomwhackerekkel kis „kamarazenekarokat” alakítottak

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Fincza Zsuzsa

A jó hír gyorsan terjedt, s mert Zalaegerszegen amúgy is szép számmal akad játékos kedvű zenebarát, ezúttal is népes csapat gyűlt össze a galérián kiállított festmények karéjában. Amúgy már az utcán az épület előtt elhaladó járókelők is megálltak fülelni, vajh’ miféle avantgárd muzsika hangjai szűrődnek ki az ablakon?

A boomwhackerekkel kis „kamarazenekarokat” alakítottak
Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Már az instrumentumok sem a szokványosak közül kerültek ki, a sámándob mellett djembe, bongo, agobo, guiro, bőröndnyi boomwhacker – a könnyű, üreges, színkóddal ellátott hosszának megfelelően behangolt műanyag cső – , rainmaker, azaz a záporok neszét idéző „esőbot”, otthon gyártott kolompok, konzervdobozdobok, sípolók közül választhatott magának hangszert a vállalkozó kedvű zenei játszótárs. Az alkalmi társulat bátran kibontakoztathatta fantáziáját, miközben igyekezett követni a játszótér karnagya, Hochrein Judit utasításait, aki hol labdával, hol sámándobbal vagy más hangszerrel, számokkal, szavakkal, testmozgással instruálta a csapatot ritmusra, hangmagasságra, hangerőre, de senki sem kapott szidást, ha néha kizajongott a csapatból.

– Az évek során összegyűjtött könyvtárnyi angol nyelvű szakirodalom tanulmányozása során találtam rá a zenei játszótérhez hasonló irányzatokra, ma is ezekből merítem az ötleteket, de mindig igazodunk a csoporthoz, a hangulathoz, az adott pillanathoz. Nem törekszünk produkció betanulására, a cél, hogy mindenki jól érezze magát, élvezze a zenei játékot, a közösséget, az együtt töltött időt – tájékoztatott Hoch­rein Judit zenész, a Kis-Hétrét Együttes tagja, aki a Lord Yehudi Menuhin, a neves hegedűművész és humanista gondolkodó által alapított MUS-E (Musique-Europe) magyarországi egyesületének egyik zalaegerszegi művészeként a Menuhin által megálmodott művészeti nevelési programot közvetíti iskolákban, tanintézetekben, csoportokban.

– Kardos Endre Bozival közösen a zenei játszóterekkel több pályázatot is nyertünk, de azokat zárt gyermekcsoportokban tartjuk. Ezúttal kinyitottuk a kaput, s a mindenki Zenei játszóterén előképzettség, dobolás- és énektudás nélkül a felnőttek is hangszert, hangkeltő eszközt vehetnek a kezükbe, s élvezhetik az egymásra hangolódás, az együtt alkotás örömét – fogalmazott Judit, aki a zalaegerszegi Landorhegyi iskolában alsósoknak hetente tart zenei foglalkozást, s ő vezeti a megyeszékhelyen az országos hálózat részeként a kisgyermekkori zenei nevelést biztosító Ringató foglalkozásait. A Zenei játszótér március 21-én tartja a következő foglalkozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában