Ünnepváró program

2019.12.02. 11:00

Vásárt rendeztek, zágrábi vendégeket fogadtak Nagyrécsén

Az első adventi hétvégén ünnepváró programmal kedveskedtek a falu lakóinak. Az eseményre még Zágrábból is érkeztek vendégek.

Szabó Zsófia

A nagyrécsei óvodások ünnepi műsorral kedveskedtek a vendégeknek Fotó: Szakony Attila

A településen már sokéves hagyomány, hogy karácsony közeledtével vásárt tartanak. Ezúttal is helyi és környékbeli kézművesek vártak mindenkit a kastélyparkba. Az ajándéktárgyak, díszek mellett teával és forralt borral is meglepték az érdeklődőket.

Salamon Lászlóné, az önkormányzat kulturális felelőse elmondta: idén korábban tartották az ünnepváró rendezvényt. Eddig a szenteste előtti hétvégén szervezték, de akkor már sokan otthon készülődnek az ünnepre. December elején viszont vannak még szabad óráik a családoknak, és a helyiek szívesen hangolódnak a karácsonyra együtt, közösségben. Mindemellett a hétvégén Zágrábból népes delegáció látogatott a faluba, tagjait szintén hangulatos rendezvénnyel szerették volna meglepni.

A horvátországi kapcsolat a nagyrécsei Ritmus Könnyűzenei Kórus tagjainak köszönhető. A kórus karnagya, vezetője, Ernszt Katalin vette fel a kapcsolatot tavaly, egy horvát látogatás során az ottani magyar közösséggel, a Magyar Kulturális Intézet jóvoltából. A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkörrel hamar baráti kapcsolatba kerültek a nagyrécsei hölgyek.

– Nagy szeretettel fogadtak bennünket tavaly, a zágrábi fellépésünk során – mesélte Ernszt Katalin, a Ritmus Könnyűzenei Kórus vezetője.

A nagyrécsei óvodások ünnepi műsorral kedveskedtek a vendégeknek Fotó: Szakony Attila

– Ezért úgy döntöttünk: mi is vendégül látjuk őket a településünkön. A falunapunkon már korábban részt vett egy kisebb létszámú csoport. Ezúttal viszont sokan, közel negyvenen látogattak el hozzánk. A kultúrkör vegyes kara és színjátszói műsorral ajándékoztak meg mindannyiunkat. A kapcsolat a jövőben tovább folytatódik. Kölcsönösen meglátogatjuk egymást – összegezte Ernszt Katalin.

– Olyan kedvesek voltak hozzánk a nagyrécsei kórus tagjai, amikor tavaly felléptek nálunk, hogy szinte azonnal baráti kapcsolat alakult ki közöttünk – ezt Svagusa Katalin, a zágrábi Ady Endre Kultúrkör vezetésének és vegyes karának tagja, valamint a Zágrábi Magyar Kisebbségi Önkormányzat oktatási bizottságának elnöke mondta. – Örömmel látogattunk el Zala megyébe. Nálunk, Horvátországban is ugyanolyan a karácsony, mint itt, Magyarországon. A hagyományoktól sajnos mindkét országban kezdünk eltávolodni. A mi feladatunk, hogy a jövő generációnak továbbadjuk a tradíciókat, és megtanítsuk nekik, nem az anyagiak a fontosak, hanem a lelki összetartozás – jelezte Svagusa Katalin.

Az adventváró eseményen meggyújtották az első adventi gyertyát a hivatal előtti koszorún. A helyi ovisok, iskolások szórakoztatták dalokkal, versekkel a vendégeket, valamint Somogyi Imre plébános mondott áldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában