A hallgatók titkos szavazata dönt

2019.12.04. 11:30

Másodszor adományoztak minőségi oktatásért járó Kiváló Oktató Oklevelet a BGE-n

Másodszor adományoztak a hallgatók szavazatai alapján minőségi oktatásért járó Kiváló Oktató Oklevelet a Budapesti Gazdasági Egyetem karain. A zalaegerszegi Gazdálkodási Karon idén Balázsné dr. Lendvai Marietta és Deákné Gál Anikó kapta meg az elismerést, amelynek legnagyobb értéke, hogy a diákok elégedettségét tükrözi.

Arany Horváth Zsuzsa

Deákné Gál Anikó, dr. Gubán Miklós és Balázsné dr. Lendvai Marietta Fotó: A szerző

A tavalyi tanévtől elismerésben részesítik azon kiváló kollégáikat, akik az oktatásban és a tehetséggondozásban élen járnak, s ezzel stratégiai célkitűzések megvalósításában is meghatározó szerepet vállalnak.

– A szakmai felkészültség, a személyiség, az órák tartalma, a vizsgák követelménye dönt az elismerésben, s mivel nekünk a hallgatók a legfontosabbak, magam a legértékesebb díjnak tartom, amit az egyetemen el lehet nyerni. Örülünk, hogy a diákok nem a lezserséget, hanem valóban a minőséget díjazzák, s az értékítélet egybe is esik a kari szakmai megítéléssel – mondta dr. Gubán Miklós, a zalaegerszegi egyetemi kar dékánja, amikor vele és a két oktatóval leültünk beszélgetni. – Az igazi értékítéletet a nálunk tanuló, tőlünk minőségi ismeretanyagot váró hallgatók mondják a munkánkról. Az egyik díj a docensek, professzorok, mestertanárok körét érinti, a másik az adjunktusok, tanársegédek köréből válogat, hiszen más-más a kapcsolat: az előadások és a szemináriumok eltérő munkamódszert igényelnek. A diákok önkéntesen és névtelenül töltik ki a kérdőívet, s az összegzés után karonként két díjat ad át az egyetem.

Deákné Gál Anikó, dr. Gubán Miklós és Balázsné dr. Lendvai Marietta Fotó: A szerző

Idén Budapesten, az egész egyetem nyilvánossága előtt adják át a BGE minőségi oktatásért járó díjat, ez külön rangot ad az elismerésnek.

A dékán hozzátette, a tanulók pontosan tudják, hogy a baráti légkör igénye mellett magas színvonalú oktatásra van szükségük, a szakmai tekintélyt megbecsülik.

– Jó, hogy két olyan kollégám nyerte el, akiket mindannyian nagyra tartunk – hangsúlyozta dr. Gubán Miklós, hozzátéve, itt Zalaegerszegen a tanév kezdetén tájékoztatták a kar közvéleményét a sikerről. A dékán jelezte, a kar legtöbb oktatója nagyon magas pontszámot kapott a hallgatóktól.

– Az én tantárgyaim nem könnyűek, az üzleti tervezés, elemzés, kontrolling, számvitel, mind kissé száraz, ezért is örülök a díjnak, mert ezek szerint mégis sikerült élményszerűen átadni – mondta Deákné Gál Anikó, aki 20 éve ​tanít a felsőoktatásban, s szigorú, precíz tanár hírében áll. – Hogy érem el, hogy megszeressék ezeket a stúdiumokat? Bemutatom a vállalatok működését, igyekszem nem hagyományos módszerekkel élni, s nem hagyom, hogy lemaradjanak a diákok.

A mestertanár, akit már diákként erre a pályára képzelt sok tanára, folyamatosan képzi magát, naprakész információkat közvetít, ha kell, videók segítségével tekintenek be például a Mercedes vagy a Coca-Cola gyár működésébe. Örömmel mondja, egyik hallgatója épp Finnországban tölti szakmai gyakorlatát, s van, aki Szombathelyről jött át, mert jó hírét hallotta az egerszegi karnak.

– A kíváncsiság felkeltése a legfontosabb, ebben nagyon jó Marietta, aki karunk motorja – mondta a dékán, amikor a docens felé fordulok.

– Elmondhatatlan élmény egy ilyen díj elnyerése,​ s valóban a hallgatók érdeklődésének felkeltése, kielégítése a legfontosabb – válaszolta Balázsné dr. Lendvai Marietta, aki tízéves banki tapasztalat után a logisztika, menedzsment-informatika tanszéken tanít, ​​​többségében marketing, ügyfélkezelés, vállalatgazdaságtan tantárgyakat. Valójában a kiküszöbölhetetlen emberi tényező a tantárgyi blokkja lényege.

– Sajátos szemléletet kell elsajátítani, hogy rendszerben lássuk a vállalatszervezést és működést, a problémamegoldó készségek, az empátia,​ a kreativitás kompetenciáját kell erősíteni, hiszen a munkaerőpiac​ egyre inkább ​ezeket díjazza – magyarázta az egyetemi kar tanára. – A vezetői készségek erősítése szintén alapfeladatunk.​ Igyekszem megvilágítani, hogy minden mindennel összefügg, ezért életszerű, s bevonásra serkentő feladatokkal dolgozunk az órákon. A diákoktól is rengeteget tanulunk, hiszen olyan új gondolatokat hoznak, amelyek bennünket is inspirálnak. A duális képzésnek köszönhetően hozzák a vállalatok gyakorlatát, itt meg tudjuk beszélni, beépíteni az elméletbe.

– Mi az alkalmazott tudomány egyeteme vagyunk, s miután tiszta elmélet sosem működik, a gyakorlat és az elmélet jelez oda-vissza – folytatta a dr. Gubán Miklós. – Ezért van jelentősége a karon a hallgatók és az oktatók ​közötti beszélgetéseknek. Az oktatóink és a hallgatóink ötletessége, kreativitása szerencsésen találkozik. A jövő műszaki értelmiségét képezzük, ez emberi tartást is feltételez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában