igyekeznek minden korosztályt megszólítani

2019.12.12. 14:00

Interaktív előadás Nagykanizsán a fiatalok lehetőségeiről és Európa jövőjéről

Európa jövőjéről és a diákok továbbtanulási lehetőségeiről is beszélt szerdán a Cserháti Sándor Műszaki Szakképző Iskola diákjainak Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

Benedek Bálint

Péterváriné Kiss Sarolta és Zupkó Gábor a Cserháti Szakképző Iskolában tartott interaktív előadás előtt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Zala megyei Europe Direct Információs Központ Párbeszéd a polgárokkal című rendezvényén igyekeznek minden korosztályt megszólítani. Ezúttal a középiskolásokat, akik az Európai Uniót bemutató interaktív előadáson a korosztályukat érintő kérdéseikre is válaszokat kaphattak. Zupkó Gábor a közös beszélgetés előtt leszögezte: az uniós tagság számos előnyt jelent a magyaroknak is, az EU az egységes piacon keresztül a hazai gazdaság egyik motorja, támogatásokkal járul hozzá Magyarország fejlődéséhez. Sőt, a magyar politikai vezetők az európai intézményeken keresztül globális kérdésekben hallathatják a hangukat.

Péterváriné Kiss Sarolta és Zupkó Gábor a Cserháti Szakképző Iskolában tartott interaktív előadás előtt Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Ezek tények, mégis sokan úgy érzik, hogy az unió távoli intézmény, nem elég „emberarcú”, ezen a megítélésen változtatnánk – folytatta Zupkó Gábor. – A fiatalokat jellemezően a továbbtanulás, a csereprogramok és az Erasmus lehetőségei s az utazási információk érdeklik. Bár az EU-nak az országok oktatáspolitikájába nincs beleszólása, sok támogatást nyújt ahhoz, hogy az oktatási intézmények fejlődjenek. Emellett csereprogramokat finanszíroz, és közvetlen anyagi támogatást is ad bizonyos ügyekhez. A továbbtanulási lehetőség könnyen megnyílik az idegen nyelveket jól beszélő fiatalok előtt. Ha maradnának magyar egyetemen, akkor az Eras­mus-program jóvoltából pár hónapot eltölthetnek külföldön, ami szintén kitűnő tapasztalatszerzés. Ez a lehetőség a középiskolások számára is adott.

Az előadás hasznosságát emelte ki a vendéglátó intézmény igazgatója, Péterváriné Kiss Sarolta is. Mint mondta: a végzett diákok között vannak, akik külföldön vállalnak munkát, ezért a hiteles tájékoztatás kulcsfontosságú számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában