Áttekintette az önkormányzat az uniós támogatású beruházásokat

2019.12.04. 07:00

A hűtőház hamarosan kész, a híd előkészítés alatt van Zalaszentgróton

Részletes tájékoztatást adott a város vezetősége az európai uniós projektek állásáról a legutóbbi önkormányzati ülésen.

Szabó Judit

A műemlék kőhíd folytatásában új híd épül gyalogosoknak és kerékpárosoknak Fotó: a szerző

A közösségi hűtőház kivitelezése jelenleg 60-70 százalékos készültségnél tart. A csarnok felépült, kialakították a belső iroda- és szociális helyiségeket. Zajlanak a festési, burkolási, szerelvényezési és villanyszerelési munkálatok. A hűtéstechnológiai berendezések legyártásra várnak. Hamarosan elkezdődik a kerítés­építés és a belső közlekedési és parkolóterület betonozása, térkövezése. A korábbi egyeztetések alapján a kivitelezés december közepén ér véget, de ezt az időjárás bizonytalanná teszi.

A műemlék kőhíd folytatásában új híd épül gyalogosoknak és kerékpárosoknak Fotó: a szerző

A hűtőházhoz kapcsolódó közművek, az út és a közvilágítás kiépítését egy külön pályázatból valósították meg, amire 70 millió forint pályázati támogatást tudtak felhasználni. Ez nem volt elég a beruházásra (a közvilágítás kiépítése eredetileg nem szerepelt a tervekben, de a hatóság előírta, s a víz- és szennyvízcsatorna-építésnél is szükség volt többletmunkákra), így az önkormányzat kiegészítette saját forrásból a támogatási összeget bruttó 20 millió forinttal, majd az aszfaltozási munkákhoz további több mint 6,7 millió forintot különített el. A kivitelezés a teljesítési határidők betartásával megvalósult.

A zöldváros program egyik célkitűzése a piaccsarnok megújítása és funkcióbővítése volt, hogy rendezvényeket, például bálokat, esküvőket, előadásokat is lehessen ott tartani. Ennek érdekében közönségforgalmi vizesblokk, takarítószertár és kiszolgálópult készült, és megújultak a csarnok belső felületei. A zöldváros projekt látványos eleme volt a Szent István tér átépítése, amelyet padokkal, fákkal, zöldterületekkel pihenőtérré alakítottak. A piaccsarnok és tér átépítése is lezárult, az önkormányzat 12 millióval egészítette ki a zöldváros-program támogatási összegét.

Az elszámolás során érdekes helyzet alakult ki: a támogatási szerződést 100,112 millió forintra kötötték meg, de az összeget csökkenti a projekt eredeti költségvetésében szereplő 163 ezer forintos, piaccsarnokra jutó áfa-visszaigénylés, így a végleges támogatási összeg 99,949 millió forint lett. A kiírás alapján azonban a támogatásnak el kell érnie a 100 millió forintot, ami nem történt meg, ezért a Magyar Államkincstár egyeztet az irányító hatósággal a probléma megoldásáról. A zöldváros programra egyébként eredetileg 700 millió forintot igényelt az önkormányzat, de csak valamivel több mint 100 milliót nyert el.

A városból a termálfürdőig vezető kerékpárút szintén elkészült, az üzemeltetési jogait átadták a Magyar Közútnak. A bölcsőde kialakítását és az óvoda felújítását ugyancsak elvégezték 136 milliós támogatással, 7,1 milliós önerővel.

A Magyar Közúttal közösen lebonyolítandó 410 millió forintos közlekedésfejlesztési program a tervezési és engedélyeztetési folyamatoknál tart. Kiépítenek majd négy gyalogátkelőhelyet közvilágítással, kerékpározható utat, illetve gyalog- és kerékpárutat alakítanak ki az Eötvös–Batthyány–Aranyodi utca nyomvonalon, a műemlék híd folytatásával, valamint korszerűsítik a buszpályaudvart a pályaszerkezet burkolaterősítésével és zöldfelületekkel. Az önkormányzat előleget még nem kapott a munkákhoz, bár már áprilisban igényelte, ezért a képviselő-testület nemrég hozzájárult, hogy a szükséges kiadásokat a városi kasszából megelőlegezzék.

A városháza 110 millió forintos energetikai felújítása kapcsán a közbeszerzési eljárás zajlik jelenleg, a Gyár utcai, leromlott állapotú 11 lakásos bérház felújítására, valamint egy 40 négyzetméteres közösségi térrel bővítésére pedig a 140 millió forintos támogatási szerződés megkötése van folyamatban. Mivel azonban a város 200 millió forintot igényelt, jelentős összeg hiányzik a célok megvalósításához, ezért még átgondolják ezt a projektet.

A Fecskeház programban 4 lakást felújítanak 2020 közepéig, a Templom térhez kapcsolódó, elhanyagolt állapotú úgynevezett Sutyi udvart pedig 4 millió forint pályázati forrásból, 2,6 milliós önerővel teszik alkalmassá közösségi rendezvények tartására. A LEADER-csoport az elképzelést támogatta, akárcsak a mobil színpad és a sörpadok beszerzését különféle rendezvényekhez. Az utóbbi két projekt még állami jóváhagyásra vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában