oktatási project

2019.12.05. 07:00

A „genetikus gróf” éve – Festetics Imrére emlékezve rendezett versenyt a Kölcsey

Az elmúlt év a genetika kezdeteiről, pontosabban Festetics Imre munkásságól szólt.

Arany Gábor

A verseny résztvevői a felkészítőkkel és a zsűrivel a természettudományos laboratóriumban Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A „genetikus gróf” nevével fémjelzett oktatási projekt tavaly októberben kezdődött az egerszegi Kölcsey- gimnáziumban azzal a céllal, hogy szélesebb körben ismertesse meg a Festetics család tagja, a Kőszeg közelében élt Festetics Imre tudományos tevékenységét.

A gróf 1819- ben brünni szaklapban tette közzé téziseit „A beltenyésztésről” címmel, melyben összefoglalta a természet genetikai törvényeit. Ezen évfordulóhoz kapcsolódva rendezték meg a megyei középiskolák 11–12. évfolyamos diákjai számára a gróf Festetics Imre-versenyt és -emlékkonferenciát, amelynek döntőjét tegnap tartották a megyeszékhelyen. A szervezők nevében Pozsik Lajos, a Kölcsey-gimnázium tanára elmondta, hogy hat intézményből 15 versenyzőpár jelentkezett a megméretésre, amelynek első fordulóját az interneten bonyolították le. Ezt követte a döntő, amire szerdán került sor a gimnáziumban négy pár részvételével. Ennek első részében előadásokat tartottak, majd pedig kvízkérdések következtek.

A verseny résztvevői a felkészítőkkel és a zsűrivel a természettudományos laboratóriumban Fotó: Katona Tibor

A zsűri tagjai, dr. Szabó T. Attila és dr. Szabó István egyetemi tanárok értékelése alapján az első helyet a Juhtenyésztési viták Brünnben és a „Természet Genetikai Törvényei” című előadással Faragó Ábel és Bárczai Krisztofer szerezte meg a Kölcsey-gimnáziumban lezajlott viadalon. A megyeszékhelyi Zrínyi-gimnázium diákjait tanáruk, Szőke Károly készítette fel.

A témához kapcsolódó program következő fejezete a Genetika 200 című diák tudományos verseny, amely a határon túli fiataloknak is szól. Ennek első, internetes fordulója már lezajlott, a döntőt pedig márciusban tartják Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában