Koraszülöttek világnapja

2019.11.29. 07:00

Szakmai napot tartottak Zalaegerszegen, az önszabályozás volt a fő téma

A csecsemők tizede koraszülöttként jön világra, hazánkban ez évente nyolcezer gyermeket jelent.

Arany Gábor

Bali Zoltán köszönti a résztvevőket Fotó: Arany Gábor/Zalai Hírlap

Ez is elhangzott csütörtökön az Apáczai művelődési központban a koraszülöttek világnapjához kapcsolódóan megtartott szakmai napon. Az adatot a rendezvény házigazdája, Bognárné Bengő Hajnalka, a „Korán érkeztem” Közhasznú Egyesület elnöke osztotta meg a hallgatósággal. A 2010 óta működő civil szervezet a sorstársak támogatása mellett fontosnak tartja a kapcsolat szorosra fűzését a koraszülöttekkel foglalkozó szakemberekkel. Ezt is szolgálják a szakmai napok – a tegnapi volt a hetedik.

Bali Zoltán köszönti a résztvevőket Fotó: Arany Gábor/Zalai Hírlap

A témája a reguláció, az önszabályozás volt, azaz, hogy a gyermek miként lesz képes az alapfunkcióit irányítani. Erről Molnár Judit Eszter, a budapesti Vadaskert Alapítvány klinikai szakpszichológusa beszélt. Az Enni vagy nem lenni című, esetek ismertetésével színesített előadásban a szakember arról beszélt, hogy az elmúlt években a regu­lációs zavarok gyakorisága drámai mértékben megnőtt, az elemi életfunkciók szabályozása kizökkent természetes folyamatából. Az előadás után a 120 résztvevő – külföldiek is – műhelyfoglalkozásokon vitatta meg az alvás, evés, ürítés folyamatában jelentkező problémákhoz kapcsolódó kérdéseket.

A megnyitón Bali Zoltán alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: a koraszülöttek és családjaik támogatására széles körű összefogás jött létre. Több civil szervezet tevékenysége mellett rendszeresek a jótékony akciók, s a kórház tevékenysége a koraszülöttek ellátásában pedig példaértékű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában