Bejárja az egész Kárpát-medencét

2019.11.29. 10:00

Missziós kereszt érkezett a lenti Szent Mihály-templomba

A megye több településén is bemutatták a jövő évben hazánkban megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét. Kedden a határ menti város Szent Mihály temploma került sorra.

Korosa Titanilla

A kereszt a lenti Szent Mihály-templomban Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

A kereszt az eucharisztikus kongresszus szimbóluma, a nemzetközi rendezvény előzményeként körbejárják vele nemcsak Magyarországot, hanem a Kárpát-medencét is.

– Novemberben a szombathelyi egyházmegye településeire érkeztek meg a kereszttel a nagyobb városokba – tudtuk meg Ipacs Bence lenti plébánostól, aki azt is elmondta, hogy a kereszt több okból is különleges. – Alkotója, Ozsvári Csaba, aki egyébként már nem él, 2007-ben készítette el ezt a 3 méter magas tölgyfa keresztet, melyen ősi magyar motívumok fedezhetők fel, és több ereklye is megtalálható benne. Így a Szent Kereszt ereklyéje, illetve magyar szenteké és boldogoké a határainkon túlról is, így az egész Kárpát-medencei magyarságot jelképezi. Velük együtt készülünk a jövő év fontos eseményére, az eucharisztikus kongresszusra, aminek legutóbb 1938-ban adott otthont hazánk.

A kereszt a lenti Szent Mihály-templomban Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

Arról is beszélt Ipacs Bence, hogy minden egyházközség másként ünnepli ezt az eseményt. Lentiben elvégezték a kereszt fogadásának szertartását, amit külön az alkalomra állítottak össze, majd az esperesi kerület papjainak részvételével közös szentmisére került sor. A szentbeszédet dr. Osztie Zoltán, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia plébánosa mondta, akit a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi csoportja hívott meg.

A kereszt továbbindítása előtt még szentségimádásra is összegyűltek a hívek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában