Képzések és városi séta

2019.11.19. 14:00

Lenti Kutya Sport Egyesület: mindig akad elég képzetlen eb

Rendszeresen többféle képzésen vehetnek részt kutyák és gazdáik a Lenti Kutya Sport Egyesület szervezésében. Az öt éve már egyesületként működő klub életébe tekintettünk be nemrég.

Korosa Titanilla

Az őrző-védő kiképzés feladatait is gyakorolták a legutóbbi foglalkozáson

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

– 2014-ben alakultunk egyesületté, klubként 2009 óta működünk. Célunk, hogy felkaroljuk azokat a kutyásokat, akik szeretik háziállataikat és szabadidejüket szeretnék hasznosan, csapatban tölteni, esetleg szinten tartó vagy fejlesztő képzéseken részt venni – tájékoztatott Makker Zsolt, az egyesület elnöke. – Jelenleg 16 tagunk van, de ennek duplája a kutyásaink száma, mert vannak külsősök is. A képzések mellett városi sétákat szervezünk az ebeknek, ezek egyfajta szocializációs gyakorlatok az idősebb és a képzett kutyák részére is, hiszen városban nehezebb a pórázon vezetés, ezért gyakoroljuk. Mivel közterületen járunk, mindenkinek ott a zsebében az ürülék-összeszedő zacskó, kéznél van az oltási könyv, felkerül a szájkosár a mérgesebb kutyákra, de a legfontosabb, hogy mindenki kézben tartsa kutyáját, ha gyalogossal, biciklissel találkozunk, vagy idegen kutya közeledik. Tilos szabadon engedni az ebet, játszótérre, parkba vinni.

Makker Zsolt gyakorol az akadálypályán kutyájával, Nancyvel a Zajdán e célra kialakított területen
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Makker Zsolt arról is szólt, milyen képzéseket tartanak.

– A leggyakoribb a fegyelmező, más néven engedelmes képzés. Itt a kutya megtanulja a legáltalánosabb engedelmességi feladatokat: a kézben tarthatóságot, a parancsszavas és kézjeles irányítást. Feladat a pórázon vezetés, szabadon követés, ül, áll, fekszik, jobbra át, balra át, hátra arc, tempóváltás, helyben hagyás, behívás elvégzése. A képzés után belső házi vizsgát tehetnek, ez a vizsga nem olyan szigorú, ám a pályamunkát tekintve úgy néz ki majdnem mint egy BH, vagy más néven kísérőkutya vizsga. Készítünk fel kutyákat ilyen vizsgára, tenyészszemlére is, illetve tartunk őrző-védő, tárgy- vagy személykereső, ügyességi képzést és nem utolsósorban ovis foglalkozásokat, ahol a kutyák szocializációjának kialakítására tesszük a hangsúlyt.

Hozzátette: főként nem a kutyát kell képezni, hanem a kutyavezetőt, a gazdát.

Az őrző-védő kiképzés feladatait is gyakorolták a legutóbbi foglalkozáson
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– Az első egy-két alkalom számukra szinte sikerélmény nélkül zajlik, ezért sokan hamar abbahagyják. Az egyesület tagjai közt két kutyakiképző szakember van, közülük egy jelen van a képzésen, s egy betanított segéd és két koordinátor is segíti a munkát.

Minden fajta kutyát fogadnak, engedelmes feladatokra az állatok 99 százalékát meg lehet tanítani, a más ágazatokra okítás leginkább idegtípus, mintsem fajta függvénye.

– Nagy számban fordult elő nálunk eddig német juhász, dobermann, malinois, de van cane corsó, vizsla, labrador, amerikai bulldog, rigdeback, beagle, máltai selyemszőrű, akita, border collie, golden retriver. Mindig azt a módszert választjuk, melyet a kutya felkínál. 7 kiképzési módszert ismerünk, ezeket leginkább kombinálva alkalmazzuk. A leggyakoribb a klasszikus, mely a negatív és pozitív megerősítésre alapszik. A módszerek változnak, fejlődnek, mi magunk afelé hajlunk, amiben van tapasztalatunk. Nem túl régi például az elektromos nyakörvvel való képzés. Ezzel a technikával a korábbi klasszikus ne-ne-po (negatív – negatív – pozitív) hatást ne-po-po-ra lehetséges váltani, ami nagy előny, ám ez a módszer még nem annyira ismert. Nehéz szelektálni a kutyákat, a gazdával együtt eldönteni azt, hogy az adott állat mely ágazatra (őrző-védő, személy- vagy tárgykereső) alkalmas, hiszen leginkább házi kedvencekről van szó és nem munkakutyáról. A munkakutyákat pici korban kiválasztják már, s mindennap ennek megfelelően nevelik, más a kapcsolat gazda és eb között.

A kiképzés mellett időnként szerveznek nyílt napot, illetve gyakori fellépők a környékbeli rendezvényeken, ahol bemutatókat tartanak.

– Idén egy kivételével gyerekeknek, ovisoknak tartottunk kutyás bemutatót. Jó érzés látni, amikor tetszik nekik, amit látnak, s örülnek, hogy megfoghatják, felvehetik, kipróbálhatják a kutyás felszereléseket, a kiképző és a segéd védőfelszereléseit.

Képzéseiket és a klubfoglalkozásokat a zajdai kiképzőpályán, illetve Rédicsen tartják. Zömmel lentiek és környékiek élnek a lehetőséggel, de hoznak kutyákat Szlovéniából és Ausztriából is. Jó kapcsolatot ápolnak a nagykanizsai kutyás egyesületekkel is.

– Nonprofit szervezet vagyunk, szinte hobbikutyások, hirdetés nélkül is mindig van annyi képzetlen kutya, amivel érdemes tanfolyamot indítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában