Hétfőtől retró véradó hétre várják az önkénteseket

2019.11.23. 11:30

Köszönet a véradóknak – Száz kitüntetést adtak át Zalaegerszegen

Száz kitüntetés talált gazdára pénteken a Göcsej-Palatinus étteremben megrendezett véradók napi ünnepségen.

Magyar Hajnalka

Windisch Ernő, Fodor László, Gyetván Ildikó és Németh Ágnes az ünnepségen

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A Vöröskereszt megyei, valamint helyi szervezete ünnepségén Kovács Erzsébet, a területi vezetőség elnöke köszöntötte a többszörös véradókat és a vendégeket, majd a zeneiskola növendékei adtak műsort.

Németh Ágnes megyei elnök mondott ezután beszédet, személyes történetekkel illusztrálva a véradás lélekemelő voltát. A véradók olyan családot alkotnak, mondotta, amelyben mindenki teszi a dolgát, ahol szinte természetes, hogy önként szolgálják a jó ügyet. Mégis vannak napok, amikor meg kell állni, s ki kell mondani: tisztellek, mert több vagy, mert adod a legnagyobb kincsedet, a véredet.

Windisch Ernő, Fodor László, Gyetván Ildikó és Németh Ágnes az ünnepségen
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Gecse Péter alpolgármester is elismerését tolmácsolta az önkénteseknek és a vér­adás­szervezőknek, hiszen amit tesznek, az példamutató misszió.

Dr. Dancza Tímea, az OVSZ Zalaegerszegi Területi Vérellátójának vezető főorvosa arról beszélt, küzdelmes tudománytörténeti folyamat vezetett el odáig, hogy a vér, e bonyolult és sokrétű feladatot ellátó szövet pótlása megoldhatóvá vált. Ma már 100 százalékos a véradók védelme, kizárt a fertőzés veszélye. A levett vér mennyisége nem jelent megterhelést, a pótlásról pedig szinte azonnal gondoskodni kezd a szervezet. Emellett a véradás szűrővizsgálat is egyben, így a gyógyítás mellett a megelőzést is szolgálja.

A beszédek után átadták az elismeréseket, a száz sokszoros véradó közt Pérk Zoltán (130 alkalom), Fodor László (150 alkalom) és Windisch Ernő (180 alkalom) érdemei voltak a legkiemelkedőbbek.

Az ünnepségen bejelentették, hogy a véradók napja november 27-én esedékes országos ünnepségén Gyetván Ildikó Mária védőnő Pro Vita díjat vehet át, a Forest Hungary Kft.-t pedig véradóbarát munkahely címmel tüntetik ki.

Ugyancsak felhívták a figyelmet arra, hogy november 25-től, hétfőtől ismét retró véradó hét kezdődik, várják mindazokat, akiknek fontos, hogy megmentsék három embertársuk életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában