felavatták

2019.11.11. 12:00

Domonkosfa tárgyi és szellemi emlékeit őrzi a tájház

Mintegy tízévnyi álmodozás és építkezés után végleges formát nyert az a nagyszabású projekt, amely egyszerre őrzi a múlt hagyományait, s tekint előre a jövőbe. A muravidéki Domonkosfán szombaton délelőtt avatták fel a település tájházát.

Gyuricza Ferenc

A Muravidék Néptáncegyüttes is fellépett az avatóünnepségen Fotó: Gyuricza Ferenc

A komplexum számos funkciót tartalmaz, helytörténeti és néprajzi gyűjteménynek ad helyet, kiállítóterme további tárlatokat is fogadhat, de itt kerültek elhelyezésre a magyar közösség irodái, a tetőterében pedig 14 szálláshelyet alakítottak ki. Melléképülete pajtaszínházi jelleget kapott, amely közösségi és magáncélú rendezvények lebonyolítására egyaránt alkalmas lehet.

– Domonkosfa nemcsak a salovci közigazgatási körzet egyetlen nemzetiségileg vegyesen lakott települése, de azon falu is, ahol még van kétnyelvű óvoda és iskola, s ahol magyar nyelven is tartanak istentiszteleteket – mondta Orbán Dusán, a húsz éve alakult helyi magyar nemzeti közösség elnöke, majd a kisebbségi lét sajátosságaira utalva hozzátette: „Trianon után itt ragadtunk, száz éve itt vagyunk, s köszönhetően a fejlesztéseknek, száz évig itt is leszünk” ezen a vidéken.

A Muravidék Néptáncegyüttes is fellépett az avatóünnepségen Fotó: Gyuricza Ferenc

A beruházás fő támogatója a szlovén Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium volt, mely Regionális Fejlesztési Igazgatóságának vezérigazgatója, Marko Drofenik szerint a szomszédos állam kormánya felismerte a tájházak szerepét az anyanyelv és a kulturális identitás megőrzésében, így 2,1 millió eurót biztosít azok kialakítására és felújítására. Ebből a domonkosfai projekt 230 ezer eurót kapott.

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Horváth Ferenc a két állam közötti együttműködésről szólva megjegyezte: a dobronaki tájház kialakításához főként a magyar, a domonkosfaihoz pedig a szlovén állam nyújtott támogatást. Iztok Fartek polgármester szerint a magyar nemzeti kisebbség gazdagítja a község életét, dr. Ferkov Jakab etnográfus pedig úgy fogalmazott: a tájház minden olyan tárgyi és szellemi emléket őriz, amely Domonkosfa történetéhez hozzátartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában