honvédelem

2019.11.08. 07:00

A védelmi bizottság jövő évi feladatairól

Megtartotta tegnap soros ülését a Zala Megyei Védelmi Bizottság. A testület elé került legfontosabb témákról az ülés után dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a bizottság elnöke adott tájékoztatást.

Hajdu Péter

A tájékoztatón dr. Sifter Rózsa, mellette Molnár Csaba alezredes, a megyei védelmi bizottság titkára Fotó: Pezzetta Umberto

A Zala Megyei Védelmi Bizottság tizenegy napirendi pontot tárgyalt meg, amelyek keretében számot vetettek az eddig elvégzett feladatokról. – Megelégedéssel állapíthatjuk meg, hogy Zala megyében az időjárási körülmények szerencsére nem okoztak olyan helyzeteket, amelyek miatt a védelmi igazgatásnak munkába kellett volna állni. De olyan események azért akadtak, amikor a fertőtlenítő járműveinkkel elöntött garázsokat, vagy fertőzésveszélyes területeket kellett megtisztítani nagyobb esőzések után. Ilyen eseményekre júliusban és augusztusban került sor – ismertette a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

– A védelmi bizottság ezenfelül megtárgyalta azokat a 2019-ben végrehajtott feladatokat, amelyek országos hírűek voltak – mondta dr. Sifter Rózsa. – Ezek közé tartozott a Hibrid Honvédelmi Verseny, amelynek a híre akkora volt, hogy követőkre is talált. Nagyon jól sikerült a mai kor követelményeinek megfelelő, középiskolások számára szervezett verseny. Jövőre Zala megyén kívül Budapesten és Hajdú-Bihar megyében is megrendezik a mi tapasztalataink és iránymutatásunk alapján a versenyt.

A megyei védelmi bizottság elnöke közölte továbbá, hogy idén az önkormányzati választásokat követően 76 településen választottak új településvezetőt, akiknek a védelmi feladataikra való felkészítésére fokozottan kell készülni. A polgármesterek felkészítésének fő szervezője a Honvédelmi Minisztérium, s mint dr. Sifter Rózsa a tárca közlése alapján tájékoztatott, a felkészítésre december 18-án a Megyeházán kerül sor.

A tájékoztatón dr. Sifter Rózsa, mellette Molnár Csaba alezredes, a megyei védelmi bizottság titkára
Fotó: Pezzetta Umberto

Az ülésen már tárgyaltak a jövő évi feladatokról is, a munkaterv tartalmazza a kormány és a katasztrófavédelmi kormányzati tárcaközi bizottság ajánlásait, illetve a megyei védelmi bizottság tagjainak, és a védelemben részt vevő szervek, szervezetek vezetőinek javaslatait is. 2020-ban is megrendezik az országosan is elismert, jó gyakorlatnak számító Göcsej Harci Túrát. Támogatni fogják az osztrák polgári védelmi szövetség ifjúsági versenyén induló zalai csapat felkészítését és a versenyen való részvételét.

A honvédelmi témájú előterjesztések között szó volt az idén május 30. és június 5. között lezajlott gyakorlatról. Ebben befogadó nemzeti támogatás keretében a megyei védelmi bizottság titkársága koordinációjával és a területvédelmi zászlóalj közreműködésével biztosították többnemzetiségű menetoszlopok megyén történő áthaladását. A gyakorlat végrehajtásában egyébként 80 jármű és 600 katona vett részt.

Emellett tájékoztatás hangzott el az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatnak a megyében elért eredményeiről és további feladatairól is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában