A közmeghallgatáson a beruházásokról számolt be a polgármester

2019.11.28. 07:00

A négy adóból az egyiket emelik Lentiben

A helyi adórendeletről, az önkormányzati lakások és helyiségek bérleti díjairól, illetve az általános iskolai felvételi körzethatárok kialakításáról is tárgyalt szerdán a képviselő-testület. Ezt megelőzően közmeghallgatást tartottak.

Korosa Titanilla

A város pénzügyi helyzetéről és a fejlesztésekről számolt be részletesen Horváth László polgármester az önkormányzati ülés előtti közmeghallgatáson, csekély érdeklődés mellett. Elhangzott, hogy több mint 30 pályázata van a városnak, több ezek közül milliárdos költségvetésű. A kerékpárút- és egyéb, közlekedést szolgáló fejlesztések mellett intézmények újultak meg, valamint a piac és a buszpályaudvar, folyamatban van az inkubátorház fejlesztése, és a jövőben sor kerül a Vörösmarty-iskola felújítására, a zöldváros program megvalósítására a gyógyfürdő környezetében és a geotermális fűtési rendszer kialakítására is, ami tíz közintézményt érint majd. Egy kézilabda-munkacsarnok szintén helyet kap Lentiben.

A település teljes költségvetése a 7 milliárd forintot közelíti, melyből a fejlesztési források összege mintegy 4,3 milliárd forint. A továbbiakban szó volt még az önkormányzat szociális ellátórendszeréről és az idén 40 éves városban zajló széles körű programkínálatról.

Az önkormányzati ülésen felülvizsgálták a képviselők a helyi adórendeletet. Az adóbevételek október végéig időarányosan teljesültek. A négy adónem mentességi szabályai nem változnak jövőre. Az idegenforgalmi adó januártól 500 forint lesz egy főre vendégéjszakánként, ami 100 forintos emelkedést jelent. Az adóemelés az előzetes számítások szerint 10 millió forint többletbevételt jelenthet az önkormányzatnak. A további három adónem mértékén nem változtatott a testület.

Tárgyaltak az önkormányzati lakások és helyiségek bérleti díjairól is. Jelenleg összkomfortos lakás esetén a lakbér 388 forint négyzetméterenként havonta, a félkomfortos lakásoknál ez az összeg 157, a komfort nélküliek esetében pedig 79 forint. Ezek a díjak jövőre sem változnak. Az általános iskolai felvételi körzethatárokat is véleményezték a képviselők az ülésen, és kijelölték az Arany János, valamint a Vörösmarty Mihály iskolákra vonatkozóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában