Illegális szemétlerakás

2019.10.29. 11:30

Hulladékhegyek problémája Kanizsán a szelektív szigeteken

A Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. konténereket helyezett ki a város területén a szelektív gyűjtőpontokra, hogy megakadályozza a szigetek körüli illegális szemétlerakást. Az akció sikeres volt, ám a probléma nem szűnt meg.

Benedek Bálint

A kezdeményezés szeptember elején indult és öt héten át tartott. Alapvetően a szigeteken a papír, a műanyag és a fém csomagolási hulladékot, valamint az üveget lehet elhelyezni, mégis mindennapos látvány, hogy az edények körül másfajta hulladékot is elhelyeznek. A szolgáltató a rend fenntartása érdekében rendszeresen összeszedte ezeket, de a helyzet nem javult. Ennek érdekében, egyelőre kísérleti jelleggel, előre meghatározott rendszerben a 69 sziget mellé kikerültek a konténerek.

– A szigetekre összesen 91 darab 7 köbméteres konténert helyeztünk ki – mondta Molnár-Rodek Bernadett, az NFV Pannonia-cégcsoport szolgáltatási és értékesítési igazgatója. – Az akció ideje alatt 16 helyszínen nem volt elég egy konténer, ezeket összesen 22 alkalommal cserélni kellett. A kollégáink 67,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze, egy helyszínre vetítve dupla annyit, mint a szokásos tavaszi lomtalanításkor. Ebben nincs benne az a mennyiség, melyet még a konténerek kihelyezése előtt elszállítottak, hogy a konténert egyáltalán le lehessen tenni a helyszínre.

A szolgáltató munkatársai, Orsós György (balról) és Orsós Tamás a palini városrész szelektív gyűjtőszigeténél illegálisan elhelyezett hulladékhalmot szüntetik meg Fotó: Gergely Szilárd

Az igazgató szerint az akciónak pozitív fogadtatása volt, de elkeserítőnek tartja, hogy még mindig élnek köztünk olyanok, akik a környezetük állapotával mit sem törődnek.

– Azt láttuk, hogy a tájékoztatás ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, milyen hulladékot lehetett volna elhelyezni ezekben a konténerekben – folytatta Molnár-Rodek Bernadett. – Az edényekbe és melléjük továbbra is került veszélyes, valamint gumihulladék, építési törmelék. Több helyen pedig a társasházi normál gyűjtőedény mellé helyezték el a nagy méretű hulladékot, nem vitték el még a kihelyezett konténerig sem. A konténerek elszállítása után sajnos ismét került ki hulladék a szigetek mellé. Számtalan alkalommal elhangzott már, milyen egyéb lehetőségek vannak a különböző hulladékok díjmentes vagy díj ellenében történő elhelyezésére. Ezzel az akcióval közel azonos időben zajlott például a veszélyes és elektronikai hulladékok szokásos őszi díjmentes lakossági gyűjtése.

A Viridis-Pannonia továbbra is kéri a lakosságot, vegyék igénybe a hulladékudvarok nyújtotta lehetőségeket, valamint a lakossági gyűjtőakciókat. A szigeteket pedig kizárólag arra a célra használják, melyre kitalálták azokat.

Ezek is érdekelhetik