Ahol élmény tanulni, közösségben lenni

2019.10.31. 07:00

Felavatták az alsópáhoki alkotóházat

Megnyílt a Páhoki Kapo(l)cs, az az alkotóház, amelyet a falu legrégebbi épületében alakítottak ki.

Keszey Ágnes

Az átadóünnepség után már alkothattak is a résztvevők Fotó: Fellner Felícia

Néhány éve vásárolta meg az önkormányzat az ingatlant, melyben létrehozta az alkotóházat. Fontos cél volt a közel 120 éves ház megőrzése, melyet csaknem 20 millió forintos pályázati támogatással és az önkormányzati ötmillió forintos önerővel újítottak fel. Kicserélték a tetőt, hőszigetelték és lefestették a homlokzatot, belül megtörtént a padozat víz- és hőszigetelése, felújították az elektromos rendszert, a padlóburkolatot és a mosdókat, akadálymentesítették az épületet.

Az átadóünnepség után már alkothattak is a résztvevők Fotó: Fellner Felícia

A berendezés két alkotó­táborban, egy bútorfestő és egy textildíszítő héten készült el. A rendezvényekre gyerekeket és felnőtteket is hívnak.

– Az alsópáhokiakat, civil szervezeteink tagjait, a közeli települések lakosait és a környékbeli szállodák vendégeit is várjuk a foglalkozásokra – emelte ki Czigány Sándor polgármester.

Az új létesítmény otthont ad előadásoknak, kézművesek, művészek vezetésével zajló foglalkozásoknak, táboroknak. Gasztrosuli is indul – elsőként a kovászos kenyér készítésével ismerkedhetnek a résztvevők. A főzőtanfolyamoknak kialakítottak egy korszerű konyhát. Nagy Anita programszervező az átadáson úgy fogalmazott: az alkotóház élményműhely, az egész életen át tartó tanulás jegyében.

– Álmodtunk egy újabb csodát Alsópáhokra: alkotóházat értékteremtő közösséggel, élményteli tudásmegosztással, az emberi kreativitás kibontakoztatásának lehetőségével. Szeretnénk, ha itt helyben egy Páhoki Kapo(l)cs születne, ahol élmény tanulni, élmény közösségben lenni! A névválasztás provokatív, azért is, hogy megálljunk és elgondolkodjunk egy pillanatra. Itt megteremthetjük azt a helyet, ahova jó betérni, mert érté­keset kapunk, ahol jó időzni egymás társaságában, ahol mindig tanulunk valami újat egymástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában