Mert a sport az élet iskolája

2019.10.09. 07:00

A Mindszenty-iskola sportcentrummal és vívócsarnokkal gazdagodik

A Zárda utcai oktatási intézmény udvarára gyülekezett a 700 fős diákság, a tantestület, a magyar kormány, a helyi önkormányzat, a kormányhivatal, az egyházak, az építészszakma és a közélet több képviselője, hogy szem­tanúja legyen, amint a 2017-ben elhatározott építkezés ünnepélyes keretet kap.

Arany Horváth Zsuzsa

Balról Francoise Debeaupte, dr. Székely János, Vigh László, Balaicz Zoltán, dr. Márfi Gyula, Michael August Blume, Galbavy Zoltán, Gulyás Gergely, dr. Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott és Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke az ünnepségen. A háttérben már láthatók az épülő sportcsarnok elemei Fotó: Pezzetta Umberto

A Mindszenty-iskolában az új sportcentrum és vívó­csarnok széles összefogás nyomán 3,3 milliárd forintból épül meg, elkészültét 2020 nyarára várhatjuk. A ceremónián a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend egerszegi rendfőnöknője, Francoise Debeaupte elmondta, 1993-ban, 40 évi szétszóratás után gondolták úgy a nővérek, hogy újrakezdik tevékenységüket Zalaegerszegen. Hittek a keresztény nevelés társadalomra gyakorolt jótékony hatásában, s évekkel ezelőtt kezdtek hozzá a sportcentrum létrejöttét szolgáló szervezéshez. A sport az élet iskolája, a fizikai erőfeszítés fokozza a szellemi teljesítményt, megtanít tisztelni az ellenfelet, kitartást, küzdési képességet ad, mondta a rend főnöknője, hozzátéve, a mindenkinek használni, senkinek sem ártani jegyében teszik továbbra is a dolgukat.

 

Balaicz Zoltán polgármester felidézte az épület és az intézmény történetét, benne az 1948-as államosítást, a nővérek eltávolítását. Elismeréssel adózott a rend itteni tagjai áldozatos munkája előtt, jelezve, ezért Pro Urbe díjat is adományozott a város. Kiemelte Galbavy Zoltán városrészi képviselő munkáját, illetve minden szakmai-hivatali munkatársét, aki dolgozott a program sikerén. A vívás ebben az iskolában talált otthonra, mondta, a Csordás Róbert vezette intézmény így vívócsarnokkal gazdagodhat.

Balról Francoise Debeaupte, dr. Székely János, Vigh László, Balaicz Zoltán, dr. Márfi Gyula, Michael August Blume, Galbavy Zoltán, Gulyás Gergely, dr. Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott és Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke az ünnepségen. A háttérben már láthatók az épülő sportcsarnok elemei Fotó: Pezzetta Umberto

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter be­szédében elsősorban Mindszenty József hercegprímás életét, küzdelmét méltatta. Arra figyelmeztetett: az igazságában hajlíthatatlan egyházi méltóság példa lehet a hitben megerősödő ország számára.

Dr. Székely János szombathelyi megyés püspök angolul köszöntötte Michael August Blume (amerikai katolikus pap, verbita szerzetes, szentszéki diplomata) magyarországi apostoli nunciust, majd szintén Mindszenty József kapcsán az otthon, a templom és az iskola szoros egységének szükségességét, emberformáló szépségét emelte ki. Örömét fejezte ki, hogy hazánk ma is arra a sziklára épít, amire Szent István, a család és a hit értékét helyezve középpontba. Kürnyek Róbert plébános, majd dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek kért áldást a munkára, azután Michael August Blume magyar nyelven köszöntötte az egybegyűlteket és áldotta meg az időkapszulát. Amelyet ezután a Szentszék képviselője, valamint Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Gulyás Gergely és Balaicz Zoltán helyezett el. A ceremónia szentmisével folytatódott, az ünnepségen az iskola diákjai adtak műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában