Méltóképpen őrzik az emlékét

2019.09.07. 07:00

Megkoszorúzták Keresztury Dezső mellszobrát Zalaegerszegen

Keresztury Dezső (1904–1996) születésének 115. évfordulója alkalmából zajlott pénteken ünnepség a költő, tudós, akadémikus, Zalaegerszeg díszpolgára szobránál.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Vadvári Tibor, Németh János, Weinhoffer Péter és Szemes Béla a mellszobornál Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Az író, műfordító, politikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár életművét, szellemi hagyatékát őrző zalaegerszegi tisztelői előtt először Weinhoffer Péter, a Zrínyi-gimnázium növendéke mondta el Keresztury Dezső Dunántúli hexameterek című ciklusából a XXII. verset, majd a Keresztury Emlékbizottság nevében Szemes Béla tanár idézte fel alakját, s szólt arról is, hogy a zalaegerszegi delegáció egy nappal korábban az özveggyel együtt megkoszorúzta a Farkasréti temetőben lévő sírt és a budapesti V. kerületi Semmelweis utca 4. számon tíz éve elhelyezett emléktáblát. Emlékeztetett a Keresztury szavalógálára, amely a fiatalok számára tartja ébren Keresztury költészetét, s jelezte, a Magyar Tudományos Akadémia egyetértésével Keresztury-díjat alapított Zalaegerszeg, melyet kétévente ad át az életmű arra érdemes kutatójának.

Dr. Vadvári Tibor, Németh János, Weinhoffer Péter és Szemes Béla a mellszobornál Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere köszöntőjében számba vette a szerteágazó tevékenységet, amely Kereszturyt jellemezte, s hangsúlyozta, a város méltóképpen őrzi az emlékét, szellemi értékeit. Végül Németh János Kossuth-díjas keramikus, a nemzet művésze idézte fel a személyes ismeretség megható emlékeit. A koszorúkat az emlékbizottság, egykori gimnáziuma, a megyei könyvtár, a nevét viselő művelődési intézmény, a Pannon Írók Társasága és a Pannon Tükör nevében helyezték el a tisztelgők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában