Ünnepség keretében

2019.09.23. 09:00

Harminc ifjú mester vehette át oklevelét Nagykanizsán

Pénteken harminc ifjú mester vehette át oklevelét a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett mesteravató ünnepségen.

Pásztor András

Lukács Benedek autószerelő mesternek Dunai Péter, az MKIK főtitkára gratulált Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A Honvéd Kaszinóban rendezett ünnepség a középkori céhek szertartásait követve a céhláda felnyitásával kezdődött, ezután került sor az ifjú mesterek eskütételére, végül a mesterlevelek átadására. A harminc ifjú mestert többen köszöntötték, elsőként a város nevében Tóth Nándor alpolgármester szólt a sikeres vizsgát tett szakemberekhez. Mint mondta: a jelenlévők tanúbizonyságot tettek arról, hogy kivételes képességekkel rendelkeznek, magas szakmai és etikai normák szerint végzik tevékenységüket. Mindez óriási szellemi és erkölcsi erőt ad a városnak is.

– A magyar szakemberek után régen is kapkodtak külföldön és ma is, ami azért lehetséges, mert a szakmai tudásukon felül nagy adag kreativitással, leleményességgel is rendelkeznek a legjobbak – ezt már Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára mondta, aki hozzátette: a mesterek többek között azzal mutatnak példát, hogy hajlandók folyamatosan bővíteni tudástárukat, nem elégszenek meg azzal, hogy jók, szeretnének kiválóak lenni.

Lukács Benedek autószerelő mesternek Dunai Péter, az MKIK főtitkára gratulált Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára úgy fogalmazott: az egyre nagyobb méreteket öltő szakemberhiány miatt talán soha nem volt még olyan fontos a szakmatanulás, mint manapság. A mesterek pedig jó példával szolgálhatnak a fiatalok számára is, hiszen tudásuk, elhivatottságuk mások fölé emeli őket.

– Tudom, milyen kitartás és szorgalom kellett ahhoz, hogy munka mellett sikeresen teljesítsék a szóbeli, írásbeli és gyakorlati vizsgakövetelményeket, így még nagyobb öröm látni önöket, hogy eljutottak végcéljukhoz, a mesterlevél átvételéhez – mondta az ünnepelteknek dr. Polay József, a kanizsai kamara elnöke, jelezve: a mestertanfolyam költségeihez a jelentkezők nagy részének támogatást nyújtott az ITM, ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre többen finanszírozzák önerőből tanulmányaikat, mert fontosnak tartják szakmai fejlődésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában