Szépségek

2019.09.15. 12:00

Eladó lány a háznál? Egy csokor az öregförhénci birtok virágpompájából

A Zalai Hírlap évtizedes múltra visszatekintő Szép Otthon rovatát figyelemmel kísérők tudják, az olvasóktól érkező képes küldemények, amelyek a zalai kertek, udvarok, há­zak egyedi szépségeit mu­tatják be, mindig helyet kapnak e hasábokon.

Arany Horváth Zsuzsa

A pompás fehér virágzatú árnyékliliom

Fotó: Gölles Martin

Az itt látható képes kollekció ismert levelezőnktől érkezett. A nagykanizsai kötődésű Gölles Martint többféle minőségben is bemutathatta már a Zalai Hírlap, ezúttal otthoni botanikai környezetükről tudósított. Így ír: „Ezek a gyönyörű virágok Öregförhéncen levő birtokunkat díszítik. Az árnyékliliom évelő, csodás bokrokká nőttek több évtizede már. A zinniát évente kell újraültetni, de pompás színes virágjával meghálálja a gondoskodást. A sárga virágunk nevét sajnos nem tudjuk, szintén évelő és dekoratív.”

Ha utánanézünk a Gölles Martin családjánál szépen virító növényeknek, az alábbiakra lelünk: a Kelet-Ázsiából származó, évelő árnyékliliom, ahogy a neve is mutatja, a fél­árnyékos, nedvesebb helyeket kedveli, többnyire egyszínű, jellemzően fehér, tápdús, nedves, de jó vízvezető, semleges kémhatású talajt kíván. A termesztett fajok sokáig kibírják egy helyen; ritkán kell őket átültetni, írja a szakirodalom.

A pompás fehér virágzatú árnyékliliom
Fotó: Gölles Martin

A zinnia, avagy magyarul rézvirág „nagyanyáink kertjének egyik kedvence volt, rengeteg színben pompázik, fészkes virágzata miatt nőies virágnak tartották, szívesen ültettek mellé kardvirágot, ami a férfiasságot szimbolizálta. Az előkertben egymás mellett virágzó két szépség azt üzente a házasulandó fiatalembereknek, hogy eladósorban lévő lány van a háznál” – írja róla az egyik kertészeti portál. Egyébként számtalan más néven is ismerik hazánkban a színgazdag, Mexikóból származó virágot: legényrózsa, katonavirág, vasvirág, legényvirág, bírópálca, s a kertek Hamupipőkéje elnevezésre is hallgat az őszirózsafélék családjába tartozó egynyári növény.

Százszorszépfajta
Fotó: Gölles Martin

A harmadik, sárga, szimpla szirmú virág kutakodásunk szerint a százszorszépek közé tartozik, az őszirózsafélék (Asteraceae) családjából, az őszirózsaformák (Asteroideae) alcsaládjából való növényfaj. Csaknem egész Európában elterjedt, innen hurcolták be Észak-Amerikába. Angol neve („a nappal szeme”) arra utal, hogy sugárvirágai estére becsukódnak.

Zinnia, magyarul rézvirág
Fotó: Gölles Martin

Szerkesztőségünk szívesen veszi olvasóink további, szép otthonokat bemutató képes küldeményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában