A dödölle királynőjévé koronázták Pölcz Lászlónét

2019.09.16. 07:00

Bor és dödölle a remek párosítás – Ilyen volt a 16. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál

A dödöllekészítő csapatok kihozták magukból a maximumot a 16. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál főzőversenyén. Ez elmondható a szervezőkről is, hiszen a péntek és a szombat esti koncerteken megtöltötték az Erzsébet teret az emberek.

Benedek Bálint

Varga Livius énekes, a Quimby egyik alapító tagja koncert közben

A fesztivál nyitónapján minden a finom zalai és dunántúli nedűkről szólt, hiszen egy borászokból és élelmiszeripari szakemberekből álló testület ekkor értékelte a kitelepült borházak kínálatát. A zsűri egyik tagja, Vaszily Zsolt, a Da Bibere Zalai Borlovagrend alelnöke elmondta: elsődleges cél, hogy a zalai emberek, a fogyasztók ismerjék, s legfőképpen büszkék lehessenek a régió jó minőségű boraira.

A fesztivál kitűnően vizsgázott, az esti koncerteken egy tűt sem lehetett leejteni, annyian gyűltek össze az Erzsébet téren Fotók: Szakony Attila

– Az összes nedűt végigkóstoltuk, s elfogultság nélkül bíráltunk – fogalmazott a szakértő. – Az idén újításként a pincészeteknél kiválasztottuk a legjobbat, melyet arany címkével ismertünk el. Ennek tudatában a vendégek talán nagyobb bizalommal választják a helyi termékeket. A kóstolásnál többek közt figyelembe vettük: a fajtajelleget, a savszerkezetet, az illat- és ízhatást. Úgy tűnik, a gazdák komolyan vették a korábbi intelmeinket, hiszen számos kiváló bort kóstoltunk, s kiválasztottuk a kitűnőket is, melyek a fesztivál legjobbja címet érdemelték ki.

Az ételek többségéhez, így a speciális burgonyából készült dödölléhez is bátran lehetett a boros kínálatból választani. A csörnyeföldi Simon Zoltán félszáraz chardonnay vagy szürkebarát fajtát ajánlotta, fűszerességük és visszafogottabb illatuk miatt.

Balogh László (balról) és Gulyás Gergely több főzőcsapatot is meglátogatott

Szombatra a 16, előzetesen nevezett csapat is elfoglalta a polgármesteri hivatal előtti, főzésre kijelölt területet. A Keszthelyi Burgonyáért Egyesület dán származású alelnöke, Jens Clausen jóvoltából 750 kilogramm Hópehely fajtájú burgonyát kaptak ajándékba a társaságok. Szerinte a krumpli beltartalma, lisztessége és íze illik legjobban a dödölle karakteréhez, de sütve, hasábburgonyaként is kitűnő.

 

Még mielőtt a csapatok feltették volna főzni a burgonyát, a szervező, KonTuRplusz Egyesület elnöke, Horváth István és a Ferenczi István elnök vezette zsűri Nagyrécsére ment. Otthonában jelképesen, a dödölle királynőjévé koronázták Pölcz Lászlónét.

– Ez egyfajta életműdíj, melyet a dödölle recept őrzéséért kapott meg – mondta Ferenczi István. – A díszes oklevél mellé egy kalocsai porcelánkorona, egy jogar és egy alma járt. Az elismerés odaítélését Rosenstein Tibor, fővárosi vendéglős is támogatta, aki Irma nénitől leste el a zalai étel elkészítésének fortélyait.

A zsűri és a szervezők jelképesen dödöllekirálynővé koronázták Irma nénit. Varga Tünde (balról), Horváth István, Ferenczi István, Pölcz Lászlóné és Dukai László

Aztán a gasztronómiai seregszemlén Ferenczi István Venesz-díjas mesterszakács mellett Varga Tünde szakoktató, Dukai László vezető séf az előző évekhez hasonlóan három kategóriában kereste a legjobbakat. A zsűrizés terén viszont újítást vezettek be, vagyis egységes edényben jelentek meg az ételek a szakértők asztalán, így kizárólag az elkészítési módokra, az ízekre és a textúrákra koncentrálhattak a bírák.

Utóbbi szempontok kevésbé érdekelték a látogatókat, sokan inkább a szimpátia alapján választottak a csapatok által készített finomságok közül. Az eszteregnyei Őszirózsa Dalkör szorgossága nyerte el a nagyatádi Román Gertrúd tetszését. A 25 éves somogyi hölgy barátnője invitálására érkezett a fesztiválra.

– Otthon is készítenek hasonlót, bár arra még pirított szalonna kerül – mesélte. – Ez a verzió kifejezetten ízlett, rengeteg hagymával és tejföllel kínálják, extra feltétként a vadpörkölt igazán teljessé teszi az ételt. De vigyázni kell, mert hamar eltelíti a gyomrot.

Nemcsak a szomszéd megyéből, hanem a távoli Hajdú-Biharból is érkeztek látogatók. Kiss Lajosné és Tasnádi Péter Pál például az egykori cukorgyáráról ismert Kabáról látogatott el a városba. A pár elmondta: még soha nem hallottak a dödölléről, de a gyomruknak kifejezetten jólesett. Kedvelik a gasztronómiai seregszemléket, hiszen az ország rejtett zugainak tájegységei megannyi ínycsiklandozó ételt rejtenek.

Varga Livius énekes, a Quimby egyik alapító tagja koncert közben

A fesztivál díszvendége Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter volt. A politikus Balogh László humán bizottsági elnök meghívására érkezett a városba, ahol az úgynevezett „dödölle utcán” megkóstolta a kanizsai ételeket. Rövid sajtótájékoztatóján elmondta: ezen a fesztiválon nem volt még, de örömmel kóstolta meg a burgonyás ételt, mely gazdagon tejföllel leöntve igazán ízlett neki. A fesztivál kulturális sokszínűsége miatt is emlékezetes marad, hiszen mindkét napon változatos programot kínált az érdeklődőknek. A helyi és a környékbeli csoportok és előadók egymást váltották a színpadokon. Pénteken a Lord-koncert töltötte meg teljesen a teret, de sok fiatal maradt még a Kozmix együttes fellépésére is. Ugyancsak mozdulni sem lehetett a zárónapon, amikor a minden korosztály által kedvelt Quimby együttes lépett fel. Ezután pedig a kanizsai Dj. Lada retró diszkó slágerei zárták éjfélkor a gazdag programok sorát.

Eredmények, fehérbor kategória: Kányaváry Borbirtok Zalai sárgamuskotály 2018. Rozé: Cezar Pincészet Zalai cabernet sauvignon 2018. Vörös: Ősi Gábor Pincészete Villányi cabernet franc 2015. Ételek. Borkorcsolya, bor­ajánló: Fa-Feri Kft. (Nagykanizsa). Dödölle, mint főétel: Balerinák (Nagykanizsa). Dödölle, mint köret: Nagyrécsei Baráti Kör (Nagyrécse). Legszebb stand: Őszirózsa Dalkör (Eszteregnye).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában