Fontos, hogy tudj segíteni

2019.09.16. 14:00

Az elsősegélynyújtók országos döntője Zalaegerszegen zajlott

A Magyar Vöröskereszt 48. alkalommal rendezte meg az évente sorra kerülő Országos Elsősegélynyújtó Versenyt, amelynek célja az elméleti és gyakorlati ismeretek széles körű megismertetése. Az országos döntőnek szombaton a zalai megyeszékhely adott otthont.

Arany Horváth Zsuzsa

Tömegszerencsétlenség szimulált helyszíne az olajipari múzeum területén, a veszprémi ifjúsági és a zalaegerszegi felnőtt mentőcsapat működött együtt Fotó: Pezzetta Umberto

Az olajfúró torony tövében éppen ünnepséget tartottak, amikor a felállványozott objektum déli oldala váratlanul leomlott és a tömegre zuhant. A sebesültek szanaszét hevertek, sokan véreztek, nyílt törésekkel, fejsebekkel vagy eszméletlenül feküdtek, amikor megérkezett a segítség. A gyors újraélesztő beavatkozási kísérlet sem tudta megmenteni az egyik súlyos sérültet, aki a helyszínen életét vesztette.

A fenti eset szerencsére csak szimulált tömeges baleset, amelyet a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum területén talált az a 300 versenyző, aki részt vett a felmenő rendszerű 48. Országos Elsősegélynyújtó Verseny zalaegerszegi döntőjén. (A Vöröskereszt létezése eleve a laikus segítségnyújtás alapjain nyugszik, amely az 1895-es solferinói csatához köti a szervezet megalakulását. A szervezet úgynevezett hősképző őszi kampányának keretében 42 rendezvényen eddig 8600 fő vett részt az országban.) A tanulói, ifjúsági és felnőtt kategóriában versenyzők az említett tragédiá­nál együtt kellett, hogy működjenek, hogy azt is tanulják, miként lehet ismeretlen segítőkkel gyors mentést megvalósítani. Zalaegerszeget szombaton egyébként behálózta a versenyterep, 20 ponton álltak helyt a versenyzők a Dísz tértől a parkokon át a sportlétesítményekig, elméleti és gyakorlati ismeretek alkalmazásáról tettek tanúbizonyságot.

 

A 79 tagú versenybíróság előtt versengő 15 fős csapatok 19 megyéből érkeztek. A lebonyolításban részt vett Zalaegerszeg számos civil szervezete, valamint a megyei vöröskereszt aktivistái dr. Baracskai Józsefné megyei igazgató és Németh Ágnes megyei elnök vezetésével. A programot egész napos véradási lehetőség és ingyenes egészségügyi szűrés kísérte. A verseny legjobbjainak szombaton este az Art Moziban adták át az elismeréseket, ahol dr. prof. Betlehem József, a Magyar Vöröskereszt Elsősegélynyújtó Munkabizottságának elnöke értékelt. A tanulói kategóriában Pest, Borsod és Békés egy-egy csapata nyert arany minősítést, az ifjúságiban Heves lett a legjobb, míg a felnőttek között Somogy megye győzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában