Jó hír a kerákpárosoknak

2019.09.20. 07:00

Átadtak 6,5 kilométer bicikliutat Zalaegerszegen, 25 kilométeres hálózat a terv

Kerékpárút köti össze a Platán sort az andráshidai városrésszel. A közelmúltban elkészült létesítményt csütörtökön adták át.

Hajdu Péter

Birtokba vették a biciklis kirándulók az új kerékpárutat Fotó: Pezzetta Umberto

Az új út Gébárti-tó melletti szakaszán asztalokkal, padokkal, ivókúttal és szabadtéri kerékpárszerelő blokkal ellátott pihenőhelyen tartották meg tegnap az avatást, amelyen Balaicz Zoltán polgármester elmondta, az önkormányzat fontos célja új kerékpárutak építése.

A 2017-ben elfogadott koncepció szerint hat szakaszon 25 kilométer hosszúságú kerékpárút építését tervezik, aminek első szakaszát adták át tegnap.

A mintegy 6,5 kilométeres szakasz 406 millió forint ráfordítással készült el, és a Platán sortól kezdve Andráshidáig tart, kerékpáros kapcsolatot teremtve a falumúzeummal és a Gébárti-tó környékével is. Balaicz Zoltán elmondta, hogy a következő időszakban újabb kerékpárutakat szeretnének építeni. Tervbe vették a Mindszenty tértől Zalaszent­ivánig tartót, illetve ugyancsak a tértől a Rákóczi utca, Hock János utca összekapcsolását is. Déli irányban a munkahelyek – Flextronics, Ada cégek környékének – kerékpáros megközelítése érdekében fontos a beruházás, hangsúlyozta a polgármester.

 

További két szakasz tervének elfogadása még a kormány döntésére vár, az egyik ilyen irány Teskánd, a másik kerékpáros útszakasz pedig a csácsi arborétumig tartana. Ezekkel együtt lesz 25 kilométeres a zalaegerszegi kerékpárút-hálózat.

A polgármester elmondta, hogy a nyomvonal tervezéséhez kikérték a városban működő négy kerékpáros civil szervezet szakmai véleményét, azt figyelembe véve épült a jelenlegi út. A kerékpáros szervezeteknek emléklapot adott át Balaicz Zoltán az avatáson.

Vigh László ­országgyűlési képviselő elmondta, hogy az új létesítmény remélhetőleg felkelti majd az emberek figyelmét, sokakban megteremti a kerékpározás iránti igényt, és minél többen ülnek majd nyeregbe azok is, akik eddig nem tették.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a kormány által nagy összegekkel támogatott aktív turizmus fontosságát azzal támasztotta alá, hogy javítja az egészségi mutatókat, és mint elmondta, ehhez a kerékpározás is kiváló. Közölte: a város túlsó részén hamarosan megkezdődhet a következő 6 kilométeres szakasz építése, és a Keszthelyig tartó kerékpárút tervezése. Így Zalaegerszeg része lesz az Európai Kerékpárút-hálózatnak (EuroVelo).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában