Zalai kiválóságok elismerése

2019.09.16. 11:30

A megye fejlődése az innováció adta lehetőségek kihasználásán múlik

Szombaton a zalaegerszegi megyeházán tartott ünnepségen, Zala Megye Díszpolgára címet adományoztak Rátóti Zoltán színművésznek, Magyarföld korábbi polgármesterének a kisfalvak kulturális értékeinek megőrzése érdekében végzett munkájáért.

Arany Horváth Zsuzsa

Rátóti Zoltán színművész veszi át a Zala Megye Díszpolgára kitüntető címet dr. Palkovics László minisztertől és dr. Pál Attilától, a megyei közgyűlés elnökétől Fotó: Pezzetta Umberto

– A Magyar Kormány növekedésbarát gazdaságpolitikájának is köszönhetően kellő szerénységgel kijelenthetjük, hogy az eltelt öt évben Zala megye stabil fejlődési pályára állt – mondta dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke a megyenapi rendezvényen. – Épülnek a gyorsforgalmi útszakaszok, melyek biztosíthatják, vagy alapjai lehetnek Zala megye hosszú távú fejlődésének: Zalaegerszeg összekötése az M7-es autópályával, valamint az M70-es hiányzó szakaszának megépítésével a Budapestet és a tengeri kikötő Kopert összekötő autópálya válik 2x2 sávon járhatóvá. Készülnek a Zalaegerszeg–Rédics–Lendva vasútvonal helyreállítását tartalmazó kiviteli tervek.

Képünkön az idei díjazottak a megyei elöljárók, közéleti vezetők és dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter társaságában. Első sor: Vlaszák Géza, Pékné Orbán Julianna Ilona, Monda Lászlóné, Horváth Gyöngyi, Borsos Krisztina, Szőcs János, dr. György Endre. Állnak: Balaicz Zoltán, Vigh László, dr. Sifter Rózsa, dr. Palkovics László, Rátóti Zoltán, dr. Pál Attila, Végi Csaba, Rigó Csaba, Novák
Ferenc.

A megyegyűlés elnöke azt is jelezte, továbbra is oda kell figyelni a kis és apró zalai falvak kérésére, a megye út-, mellékút- és kerékpárút-hálózatának folyamatos megújítására, hiszen sok esetben ezek jelentik az egyetlen kapcsolódást a munkahelyeket, szolgáltatásokat biztosító nagyobb településekhez. Szólt az 5 éves időtartamú Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktum megvalósítása projektről, melynek végrehajtása eredményesen zajlik. A kitüntetések kapcsán elmondta, azokat olyan kiváló polgárok kapják, akik tehetségükkel, és munkájukkal, szorgalmukkal a maguk egyéni útját járva igazságokra találnak.

Rátóti Zoltán színművész veszi át a Zala Megye Díszpolgára kitüntető címet dr. Palkovics László minisztertől és dr. Pál Attilától, a megyei közgyűlés elnökétől Fotó: Pezzetta Umberto

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a mesterséges intelligencia térhódításáról beszélt, hozzátéve, emellett sem lesz nélkülözhető az emberi tényező, de meg kell tanulni együtt dolgozni a robotika vívmá­nyai­val. A megye fejlődését méltatva Gábor Dénes Nobel-díjas fizikust idézte: a jövőt fel lehet találni, amely Zalában ma megyeszerte az innováció adta lehetőségek kihasználását jelenti. A versenyképes Magyarország Európa élvonalába kell, hogy tartozzon, ez a jó irány, ezen halad a kormány, hangsúlyozta a miniszter.

A díszpolgári cím mellett átadták a Zala megye közigazgatásáért díjat, melyet Monda Lászlóné, a Zalaapáti körjegyzőség gazdasági csoportvezetője vett át. Dr. György Endre, Várvölgy és Vállus háziorvosa egészségügyért díjat vett át, a szociális gondoskodásért díjat Horváth Gyöngyi lenti gyermekvédelmi szakszolgálati vezető, a pedagógusdíjat Szörényi Zoltán keszthelyi gimnáziumi igazgató kapta (utóbbi díjazott elfoglaltsága miatt később veszi át az elismerést). Zala megye sportjáért díjat adományoztak Vlaszák Géza labdarúgónak, edzőnek, valamint Szőcs János labdarúgónak, a zalaegerszegi labdarúgó-akadémia életre hívójának. A civil társadalom és nemzetiségi díjat Végi Csaba szécsiszigeti plébános nyerte el, a Zala megye fejlesztéséért díjat pedig Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere és a Hidrofilt Kft., utóbbi díjat Borsos Krisztina ügyvezető vette át. Zala György-díjban részesült a gyenesdiási Pékné Orbán Julianna Ilona a népzenei és fazekashagyományok ápolásáért.

 

A kitüntetettek nevében Rátóti Zoltán színművész szólt, megköszönve, hogy észrevették a munkáját, amit választott szülőföldjéért, Zaláért és Magyarföldért 23 évvel ezelőtti ideköltözésétől kezdve tett. A díjat a civil élet Kossuth-nagydíjának nevezte, hitet tett amellett, hogy a feleségével együtt nevelt öt gyermeket az elődök iránti hűség, tisztaság, méltóság jegyében neveli.

Az ünnepség zárásaként dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja mondott pohárköszöntőt, megköszönve a megyei vezetés és a frissen kitüntetett zalai honfitársaink közösségért végzett áldozatos munkáját, amely a további fejlődés záloga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában