Vérükkel segítenek, ajándékot kapnak

2019.08.06. 07:00

Retró véradást szerveznek Keszthelyen

Ma délután is várják a donorokat a retró véradásra. Minden évben augusztusban az első hétfőn és kedden szervezik meg ezt a véradást, ahol megajándékozzák azokat, akik így segítenek embertársainknak.

Keszey Ágnes

Ottjártunkkor Dabosi Zoltán és Mészáros Enikő adott vért – mindketten negyedik alkalommal – a képen középen Schleinig Pálné asszisztens.

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

A Vöröskereszt keszthelyi szervezete és a kórház Vérellátó Osztálya szervezi évről évre a retró véradást, ahol sörrel, szendviccsel, csokoládéval és apró ajándékokkal várják a véradókat.

– A keszthelyi területen közel háromezer egység vér az éves tervünk, ezt a tavalyi évben is 119 százalékra teljesítettük. Időarányosan most is 112 százaléknál tartunk, azaz plusz 215 egység vérünk van az év első hét hónapját lezárva – bocsátotta előre Kapcsándy Mária, a helyi Vöröskereszt vezetője.

Ottjártunkkor Dabosi Zoltán és Mészáros Enikő adott vért – mindketten negyedik alkalommal – a képen középen Schleinig Pálné asszisztens.

A kedvező számok ellenére ebben az időszakban még fontosabb a donorok segítsége. A Balaton térségében a szezonban jelentősen élénkül a vendégforgalom, ezzel együtt a balesetek száma is megnövekedhet, így több vérre van szükség, mint az év többi időszakában. Ám éppen ilyenkor kevesebb a véradó.

– Az őszi, téli, tavaszi időszakban itt vannak a középiskolások és az egyetemisták, akik között sok véradó van, és vannak visszatérő felnőtt donorok is, akik jönnek a hívó szóra. E térségben nyáron kevesebb a véradó. Nem azért, mert szabadságon vannak, vagy éppen nyaralnak, éppen ellenkezőleg: az idegenforgalomban, vendéglátásban, kereskedelemben dolgozók ilyenkor nem nagyon tudnak eljönni vért adni – világított rá Kapcsándy Mária.

A retró véradáson a keszthelyi kórházban még ma is számítanak 15–18 óráig a rendszeres donorok mellett a térségben nyaralókra, az első véradókra és azokra, akik már több éve nem adtak vért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában