A megye 7 csodája

2019.08.27. 07:00

Melyek a legszebbek? – Bemutatjuk a Vadlánlik barlangot és a Vétyemi ősbükköst

Olvasóink Zala megye legszebb hét természeti csodájára szavazhatnak augusztus 8. és 30. között. A beküldött jelölések alapján tíz napon át mutatjuk be a természeti kincseket, mindennap kettőt.

ZH

Vétyemi ősbükkös – Tormafölde Fotó: Pezzetta Umberto

Arra biztatjuk tehát a kedves olvasót, hogy szavazzon a húsztagú mezőny jelöltjeire, ezáltal segítsen megtalálni a megye hét csodáját! Szavazataikat az olvasók a zaol.hu/a-megye-7-csodaja internetes oldalon, valamint a nyomtatott Zalai Hírlapban megjelenő szavazólapon is elküldhetik számunkra. A szavazatok beküldési határideje 2019. augusztus 30. A szavazók között értékes ajándékokat sorsolunk ki. A Zalai Hírlapból kivágott szelvény beküldői között kisorsolunk egy darab két főre, két éjszakára szóló wellnesspihenést a Hotel Caramellbe. Az online szavazók között pedig a játékban részt vevő 13 megyében összesítve kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű Neckermann utazási utalványt.

A Ló-hegycsoport egyik oldalában kis barlangnyílás húzódik meg, amelyet a környékbeliek évszázadok óta egyetemlegesen Vadlánliknak neveznek. Nem más ez, mint egy emberkéz által kibővített széleróziós kőfülke. A századforduló táján a helybéliek titkos pálinkafőző helyként használták. A dombot több mint hetvenéves feketefenyves fedi.

Vadlánlik barlang – Gyenesdiás Fotó: archív

A vétyemi erdőrészlet, mely Tormafölde határában, a Maort-úttól pár száz méterre található, különleges értékkel bíró, ma már szigorú védelem alatt álló terület. A tiszteletet parancsoló, ezüstös törzsű bükkfaóriások nemcsak szépségükkel, de méretükkel is magukra vonzzák a figyelmet.

Vétyemi ősbükkös – Tormafölde Fotó: Pezzetta Umberto

Az ősbükköst két fontos cél érdekében alakították ki: a „magára hagyott” erdő tudományos kutatások helyszíne, másrészt a szakemberek és a szélesebb közönség számára is látogatható látványosság. A faállomány kora meghaladja a 190 évet, a kidőlt idős egyedek az erdőterületen maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában