Az intenzív, megerőltető munkavégzés is kerülendő

2019.08.08. 11:30

Hogyan vészeljük át a meleg napokat? – Háziorvos ad tanácsokat

Az előrejelzések szerint a következő időszakban harminc Celsius-fok feletti hőmérséklettel kell számolni megyénkben.

Korosa Titanilla

A vízben a legjobb ilyenkor – képünk a lenti fürdőben készült.

A meteorológiai szolgálat kedden elsőfokú hőségriasztást adott ki Zalára. Az ilyen szélsőséges időjárási körülmények között fokozottan ajánlott megfogadni az alapvető egészségvédelmi tanácsokat, hiszen a nagy hőség bárkinél kiválthat panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Dr. Szalay Tamás háziorvost kérdeztük arról, hogyan vészeljük át a melegebb napokat.

– Az emberi szervezetben alapvető fontosságú, hogy a hőháztartás, a folyadék és ásványianyag-forgalom, illetve a sav-bázis egyensúly rendben legyen – kezdte dr. Szalay Tamás Lentiben dolgozó háziorvos. – Ez az egyensúlyi állapot rendkívül szűk határok közt mozog, az ettől való legkisebb eltérés is kóros folyamatokat indít meg az emberi szervezetben. A nagy fokú hőségre leginkább a krónikus betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek érzékenyek. A krónikus betegségek közül különösen érintettek a daganatos, illetve szív- és érrendszeri problémákkal küzdők, a vese- és cukorbetegek.

A vízben a legjobb ilyenkor – képünk a lenti fürdőben készült.
Dr. Szalay Tamás háziorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy ezen a nyáron különösen nagy a páratartalom, ami ugyancsak megviseli elsősorban a krónikus betegeket Fotók: Korosa

Az emberek hőháztartásának felborulása okozza a napszúrást és a hőgutát. A megelőzés létfontosságú.

– A hőségriadók kiadásakor már a rosszullét megelőzésére koncentráljunk – folytatta az orvos. – Akinek nem muszáj, ne induljon el otthonról a 9 és 15 óra közötti időszakban a nagy meleg, illetve a káros sugárzások miatt. Ha feltétlenül indokolt a szabadban lenni, akkor megfelelő, könnyű, lenge, világos színű, természetes alapanyagú ruhát válasszunk, viseljünk sapkát, kalapot. Gyászolóknak külön megjegyzendő, hogy ezen időszak alatt a sötét ruhákat ne használják.

Kánikula idején a visszafogott táplálkozás javallott leginkább, hívta fel a figyelmet a háziorvos.

– A mediterrán ételek fogyasztását javasoljuk, lehetőleg hanyagoljuk a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket – magyarázta. – A zöldségek, halak és gyümölcsök mellé fogyasszunk minél több folyadékot, nem cukrozottat, hanem ásványvizet, legalább 2-3 litert naponta, és kerüljük a szeszes italokat, mert negatívan befolyásolják a hőszabályozást. Az intenzív, megerőltető munkavégzés is kerülendő, vagy a napszak olyan időszakára tegyük, amikor a nagy hőség még nem érezhető. Lakásunkat árnyékoljuk, illetve szellőztessünk, használjunk ventilátort. A légkondicionáló berendezéseket pedig a külső hőmérséklethez igazítva, annál 4-5 fokkal alacsonyabbra állítsuk, vagyis nem jégvermet kell a lakásban létrehozni, mert az meghűléses, gyulladásos betegségekhez vezethet, valamint fejfájást is okozhat.

Akinek feltétlenül ki kell mozdulnia, és főként az időseknek azt javasolja a háziorvos, hogy térjenek be lehűlni légkondicionált közintézményekbe, üzletekbe, illetve vegyék igénybe az egyes településeken működő párakapukat.

Dr. Szalay Tamás arról is beszélt, hogy az idei nyáron kiemelkedően magas a páratartalom, jellemzően a nagy meleget esős időszak váltja, ami ugyancsak a krónikus betegeket viseli meg leginkább, illetve az arra érzékeny, pszichés problémákkal küzdőket. Megfigyelhető a fiatalabb korosztály túlnyomó hányadánál, hogy gépjárművezetésnél az ilyen időszakokban erősebb a frusztráció, az idegesség, a türelmetlenség. Halmozottabban fordul elő szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, illetve emelkedik a halálozások száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában