A Holnapocska jurtáiban szállásolták el a fiatalokat

2019.08.09. 10:00

A Kis-Balatonnál dolgoznak és pihennek a zalaegerszegi középiskolások

Amellett, hogy szépítik a területet, kötődésük is kialakul a természethez és a tájhoz azoknak a diákoknak, akik a II. Kis-Balaton Építőtáborban dolgoznak.

Keszey Ágnes

Többféle munkát végeznek a zalaegerszegi középiskolások Fotó: Keszey Ágnes

Miközben az eseményről szóló sajtótájékoztatón a szervezők – a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Balaton- felvidéki Nemzeti Park, a Szabadics Zrt. és a Szabadics Alapítvány képviselői – bemutatták a II. Kis-Balaton Építőtábort, a Zalaegerszegről érkezett gimnazisták lelkesen dolgoztak. Többen padot és asztalt, később a híd korlátját festették a Hídvégi-zsilipnél. Mások lapátoltak, vagy a Kányavári-szigeten információs táblákat festettek.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője hangsúlyozta: az építőtáborban a fiatalokban kialakul a munka becsülete.

– Másrészt az a tapasztalatunk, hogy aki a vízügyi ágazatban munkát végez, meg is marad itt, mi pedig szeretnénk utánpótlást teremteni – hangsúlyozta. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója, Puskás Zoltán – amellett, hogy a fenntartásukban lévő területek szépülnek – még egy szempontra hívta fel a figyelmet.

– Az informatika, a számítógépek, a mobiltelefonok világából sikerül legalább pár napra kiszabadítani a fiatalokat – szolgált újabb érvvel.

Többféle munkát végeznek a zalaegerszegi középiskolások Fotó: Keszey Ágnes

Ismertette, hogy az elmúlt napokban a középiskolások a kápolnapusztai bivalyrezervátumban kertészkedtek, kerítéseket, kapukat csiszoltak és festettek. Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója azt emelte ki, hogy az építőtábor ideje alatt összekovácsolódnak a fiatalok, s azt is megtapasztalják, milyen maradandót alkotni, így más szemmel néznek a világra.

Kovács Tamás, a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi tagja fel­idézte, hogy az együttműködő szervezetek révén megvolt a cél, ők pedig megteremtették az infrastrukturális és a működési hátteret.

– Amikor két éve létrehoztuk az alapítványt, azt a célt tűztük ki, hogy azokat a gyermekjóléti és egészségügyi, valamint a fiatalokhoz kapcsolódó társadalmi célokat, amiket előtte is megvalósítottunk a Szabadics Zrt.-ben, próbáljuk intézményesíteni – mondta Kovács Tamás.

A tíznapos építőtábor résztvevőinek szállása a zalaszabari Holnapocska tábor jurtáiban van. A munka délelőttől kora délutánig tart, utána pihenhetnek, kikapcsolódhatnak a zalaszabari kalandparkban, s balatoni programok is várnak rájuk. A tábor ingyenes, minden költséget az alapítvány finanszíroz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában