A minisztérium 18 millió forintot adott a beruházáshoz

2019.07.20. 07:00

Felújították a horgászállásokat a Kis-Balatonnál

Összesen 60 darab felújított horgászhely várja a horgászokat a Kis-Balatonnál.

Arany Horváth Zsuzsa

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a Kányavári-szigeten és Zalavárnál nyitott ki újra horgászhelyeket. A meglévő horgászállások komfortossá tétele mellett információs táblákat és 25 darab fa szemétgyűjtőt helyeztek ki, ahol erre engedélyt kapott a vízkezelő. Az állásokat már korábban birtokba vehették a horgászok, a hivatalos átadót azonban pénteken tartották a Kis-Balatonnál, amelyen Szári Zsolt, a halgazdálkodási szervezet vezérigazgatója és Poór Csaba, a 18 millió forintos forrást nyújtó Agrárminisztérium halgazdálkodási osztályának képviselője szólt a zalai felújításról.

Poór Csaba és Szári Zsolt az új információs táblánál
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Zalaszabar és Zalavár közötti szakaszon, valamint a Kányavári-szigeten található horgászhelyeket és azok környékét először 1987-ben, úgynevezett első ütem keretében vehették birtokba a jobbára a környező településen élők, azóta fenntartóberuházás nem történt, így a vízi növényzet előretörése miatt vált szükségessé a felújítás. Az utóbbi évtizedben ugyanis a korábban horgászható partszakaszok aránya kevesebb, mint felére esett vissza. A horgászok igényei alapján kezdődött el a tervezési és engedélyeztetési eljárás, melynek keretében a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai együttműködtek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Nyugat- dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereivel, majd ezt követően tavaly júniusban kezdődött a munka a Zalavár– Zalaszabar közötti út déli oldalán található horgászhelyek kotrásával. A nádas víz alatti és víz feletti részeinek eltávolításával kiszélesítették az egykori horgászállásokat.

A felújított horgászállások mellé 25 darab szemétgyűjtőt helyeztek ki
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Novemberben újították fel Kányavári-szigeten található állásokat. A projekt részeként a talapzatokon is alakítások történtek ott, ahol a terepviszonyok ezt megkívánták. Földmunkával, terméskő és murvaborítással oldották meg a partvédelmet és tették időtállóvá a horgászhelyeket. A közel 18 millió forintos beruházáshoz a forrást teljes egészében az Agrárminisztérium biztosította az állami halgazdálkodási feladatok támogatását célzó alapból, melynek eredményeként jelenleg már közel száz darab horgászhely várja a horgászokat a Kis-Balatonnál.

– Körülbelül 700-800 horgász használja ezt a térséget, és ebben a létszámban még nincsenek benne a napijegyet vásárlók – mondta az átadási ceremónia után lapunknak Szári Zsolt, a halgazdálkodási társaság vezérigazgatója. – A balatoni területi és a kis-balatoni területi engedély áll a sporthorgászok rendelkezésére, akik ezen a területen főleg kárászt, dévérkeszeget és pontyot foghatnak. A Zala befolyásának közelében harcsára is mennek jó néhányan. A vízben körülbelül 10-15 ezer tonna hal él, természetesen pontosan nem lehet megmondani, a legutóbbi betelepítéskor 60 tonna került bele, évente öszszesen 300 tonna a kötelezettségünk. Érdemi halászat már nem zajlik a térségben, amely afféle halbölcsőnek is számít, hiszen több faj jól szaporodik itt, például a balin ivadékai itt fejlődnek. Némi gondunk akad az invazív fajokkal, ilyen az amur, a busa, utóbbi azonban nem szaporodik, s talán lassan el is tűnik a Balatonból.

A horgászok már birtokba vették a szabadidő eltöltését komfortosabbá tevő létesítményeket, amelyek gondozását a halgazdálkodási Zrt. vállalta magára. A szemétgyűjtők ürítéséről is ők gondoskodnak, de korrekt együttműködést várnak a lakosságtól, hiszen ezek a tetszetős edények nem a kommunális hulladék elhelyezésére szolgálnak. A horgászok a jövőben mobilvécék kihelyezését szeretnék szorgalmazni.

Ezek is érdekelhetik