Kuriózumok

2019.06.17. 16:30

Roncsból újjávarázsolva – Két veteránautóval bővült a keszthelyi hintómúzeum

Ma is működőképes, s néha rója is az utakat az a két veteránautó, melyeket a gyűjtő, Lakatos Ferenc jóvoltából a nagyközönség is megismerhet. A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum hintókiállításán mutatják be a látogatóknak.

Keszey Ágnes

Veteránautók a hintómúzeumban

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

Hogy hogyan kerültek az autók a hintómúzeumba, s mit lehet tudni róluk, arról hétfőn tartottak sajtótájékoztatót. Itt elhangzott, hogy a világ összes hintótípusa megtalálható a múzeumban, s a gyűjteményt folyamatosan bővítik.

Veteránautók a hintómúzeumban
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

-A kiállítást úgy fejlesztjük, hogy meg tudjuk mutatni, hogyan alakultak át a hintók autómobilokká – emelte ki a Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója. Egy 1915-ben gyártott, négy hengeres, 2896 köbcentis, 20 lóerős versenyautó: a Ford Modell T Speedters és az 1941-ben készült, 4018 köbcentis, 100 lóerős luxusautó, a Packard 110 került a múzeumba. Mindkét jármű tulajdonosa Lakatos Ferenc gyűjtő, aki restaurálta a járműveket, majd lehetővé tette, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa a veteránautókat. A hintómúzeumban – szintén az ő jóvoltából – már egy ideje látható egy 1914-es Ford T. Amerikai járgányokat tárnak a közönség elé, hiszen elmondása szerint itt volt a legnagyobb kultusza az autóknak és itt fejlődött legjobban az autógyártás.

- Az 1914-es Ford T modell felújításának egy szegedi restaurátor kezdett neki, de megakadt, és átadta számomra. A Speedters roncs állapotban került Magyarországra, nagyon sok mindent kellett rajta restaurálni. A Packard először egy holland gyűjtőhöz került, négy éve hozattuk be teljesen leromlott állapotban – idézte fel Lakatos Ferenc. Azt is elmondta, hogy a járművek üzemképesek, forgalomba vannak helyezve, s néha feltűnnek veteránautó találkozókon is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában