Találkozó

2019.06.28. 07:00

Pálos települések képviselői találkoztak Iharoson

A zalai megyehatárhoz közeli somogyi kistelepülés adott otthont a pálos települések nyolcadik találkozójának. Az 500 fős község életében meghatározó esemény a lelki feltöltődés mellett számos programot ígért.

Benedek Bálint

A résztvevők egy csoportja Gyöngyösi Gergely, a pálos rend egykori generálisának és történetírójának szobránál Fotó: ZH/Archívum

Az eseményen Varga László, a kaposvári Szent László Egyházmegye püspöke Csóka János pálos tartományfőnökkel és Laczkó-Angi Gyula helyettes esperessel közösen ünnepi szentmisét mutatott be. Később a megye prominens személyiségei köszöntötték a vendégeket, mindannyiuk kiemelték a pálos rend történelmi eredményeit. Horváth Győző polgármester beszédében az öröm volt a fő téma, aki nagy megtiszteltetésnek tartotta, hogy olyan városok is képviseltették magukat, mint Pécs, Miskolc vagy Esztergom. Szintén jelzésértékűnek nevezte, hogy az összes eddigi, pálos települések találkozójának helyet adó település képviselői megjelentek, Zalából például Zalamerenye, Lispeszentadorján és Zalacsány.

A résztvevők egy csoportja Gyöngyösi Gergely, a pálos rend egykori
generálisának és történetírójának szobránál Fotó: ZH/Archívum

A program folytatásában a vendéglátó falu első embere felkötötte az iharosiak szalagját a pálos vándorzászlóra, majd Csóka János tartományfőnök atya a szimbólumot továbbadta a jövő évi találkozó szervezőjének, a Borsod-Abaúj- Zemplén megyei Füzér község vezetőinek. Az ünnepség a Szent László-szobor megkoszorúzásával folytatódott, majd a tartományfőnök felszentelte Gyöngyösi Gergelynek, a pálos rend egykori generálisának és történetírójának szobrát a róla elnevezett kiállítóház szomszédságában. Ez az egyetlen egész alakos köztéri szobor Magyarországon, mely a pálos szerzetest ábrázolja. A műalkotást Major Lajos vonyarcvashegyi fafaragó készítette el.

Végül a települések vezetői közös céljaikról és gazdasági együttműködésekről is egyeztettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában