Békében és szeretettel kell emlékezni a hősökre

2019.06.11. 08:00

Felavatták Vaspör világháborús emlékműveit

Katonai tisztelet­adás mellett avatták fel szombaton a község felújított, illetve újonnan létesített világháborús emlékműveit. A falu temetőjében 32 egyforma kőkereszt jelzi néma mementóként a XX. század vészterhes időszakát.

Gyuricza Ferenc

Az emlékműveket Mikolás Attila salomvári plébános szentelte meg

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az emlékmű avatásakor először Fülöp Imre Loránd polgármester szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondotta: az emlékmű létesítését elődje, a község tavaly elhunyt polgármestere, Németh Noémi kezdeményezte, megvalósításához és felújításához pedig a Honvédelmi Minisztérium egy pályázati program keretében kétmillió forinttal járult hozzá. Az elhunytak neveinek összegyűjtése Horváth Tiborné odafigyelő, áldozatos munkájának eredménye.

Az emlékműveket Mikolás Attila salomvári plébános szentelte meg
Fotó: Gyuricza Ferenc

– Ki tudja, hogy a legtöbbjüknek a hamvai hol nyugszanak, hogy tesz-e egy szál virágot, vagy mond-e egy imát valaki az ő sírjuk felett, ha egyáltalán van nekik – utalt a polgármester azokra a néhai vaspöri és velencei lakosokra, akik tiszteletére az emlékművek készültek.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője ugyancsak mondott beszédet. Ennek során – utalva a néhány napja Erdélyben történt eseményekre – előbb arra figyelmeztetett, hogy nekünk, magyaroknak, tisztességgel, békében, szeretettel kell emlékeznünk azokra, akik életüket adták hazánkért. Ezt követően a helyi közösségről, a települési önkormányzatról szólt elismerően, hangsúlyozva: a község az emlékmű létesítésével egyértelmű jelét adta annak, hogy fontosnak tartja az emlékezet életben tartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában